Jos hallitus kaatuisi perjantaisen luottamusäänestyksen seurauksena, Suomi joutuisi ”tosi sekavaan prosessiin”, arvioi kansanedustaja Mikael Jungner (sd.).

–Ensin pitäisi miettiä se tuleva hallitus nykyisellä eduskunnalla, ja vasta mahdollisessa umpikujassa lähdettäisiin puuhaamaan uusia vaaleja, mikä menisi suurin piirtein sinne alkukevääseen, Jungner sanoo Uudelle Suomelle.

–Siinä ei olisi mitään järkeä, hän lisää.

Hallituksen luottamus on perjantaina tiukilla välikysymysäänestyksessä, sillä hallituksella on nykyisin eduskunnassa vain 101 edustajan enemmistö. Hallitus voisi periaatteessa kaatua, jos yksikin hallituksen jäsen äänestää hallituksen luottamusta vastaan. Jungner kuvaakin äänestyksen merkitystä sanalla ”fataali”.

Jungner ei usko, että kukaan hallituspuolueiden kansanedustajista äänestäisi hallituksen luottamusta vastaan. Jos hallitus kaatuisi, kaatuisivat myös sote-uudistus ja monet muut lakihankkeet.

–Kaikki nämä kesken olevat asiat jäisivät silleensä. En usko, että kovin hevillä kukaan haluaa ottaa kontolleen sitä vastuuta, että syväjäädytti Suomen useaksi kuukaudeksi tässä tilanteessa, Jungner sanoo.

Hänen mukaansa hallituspuolueita hermostuttaa vaalien läheisyys ja ”kovasti heilahtaneet” gallupit, mutta perjantainen äänestys ei hermostuta.

–Jos joku hallituksen riveistä lähtisi tätä nyt kaatamaan joko jäämällä pois tai äänestämällä hallitusta vastaan, siinä kyllä ottaisi aikamoisen syntisäkin niskoilleen, koska se tarkoittaisi sitä, että kaikki sitä seuraava kaaos ja kaiken tämän työn valuminen hukkaan, niin sille olisi löydettävissä syyllinen, Jungner sanoo.

–Paljon on tyytymättömyyttä ja paljon huolta näihin gallupeihin, mutta se on eri asia. Halua kaataa hallitus ei hallituspuolueissa tällä hetkellä ole, hän toteaa.

Hallituksen niukan enemmistön takia valiokuntamatkoille on laadittu poikkeusohjeet. Eduskunta lähettää jokaiselle matkalla yhtä monta edustajaa hallituspuolueista ja oppositiosta. Jungnerin mukaan järjestelyllä voidaan varmistaa, että ”ulkomaanmatkat ovat mahdollisia ja että hallitus ei kaadu vahingossa”.

–Eduskunnassa ei haluta, että vahingossa äänestykset menisi opposition hyväksi. Se on eri asia, jos enemmistö eduskunnasta on välikysymyksen kannalla tai haluaa kaataa jonkun hallituksen esityksen, Jungner sanoo.

Koska kaikki oppositiopuolueet ovat ilmoittaneet äänestävänsä hallitusta vastaan, hallitukselle on erittäin tärkeää, että jokainen hallituspuolueen kansanedustaja on paikalla perjantain äänestyksessä, ja äänestää hallituksen puolesta.

Jungnerilla on kokemusta tärkeästä äänestyksestä myöhästymisestä viime kesältä. Hän oli vielä taksissa kun lakivaliokunta äänesti tasa-arvoisesta avioliittolaista.

–Nämä ovat ihan eri mittaluokan asioita. Se kesän äänestys oli merkittävä, mutta se oli väliäänestys. Se ei ollut tällainen ratkaiseva äänestys, Jungner kommentoi.

–Hallituksen luottamus on lopullinen äänestys. Jos se luottamus menee, hallitus kaatuu. Sen takia siellä on pakko olla, hän toteaa.

Hän korostaa, että perjantain äänestys on ”fataali”.

–Sehän olisi tosi noloa koko tälle suomalaiselle parlamentarismille jos hallitus kaatuisi vahingossa. Sitä ei varmaan kukaan halua, edes oppositio, Jungner sanoo.

Iltalehti uutisoi tiistaina, että pääministeri Alexander Stubb (kok.) kiidätetään perjantaina äänestykseen kesken tärkeän kansainvälisen seminaarin. Hän lähtee Espoon Otaniemessä järjestettävästä Northern Future Forum –seminaarista Eduskuntaan äänestykseen, ja heti äänestyksen jälkeen takaisin Otaniemeen.

–Äänestyshän ei kestä montaa minuuttia, että päivän aikana voi muutakin ohjelmaa olla. Sehän olisi ennenkuulumatonta, jos pääministeri ei olisi tällaista äänestystä mukana äänestämässä, Jungner kommentoi.