Feministinen puolue kertoo keränneensä puolueeksi rekisteröitymiseen tarvittavat 5000 kannattajakorttia ja jättävänsä tänään hakemuksensa puoluerekisteriin pääsemiseksi oikeusministeriölle. Suomeen on siis syntymässä uusi virallinen puolue.

Samalla puolue julkaisee ensimmäisen yleisohjelmansa. Tiedotteen mukaan ohjelman ”läpileikkaavia periaatteita ovat syrjimättömyys, hyvinvointi ja inhimillinen turvallisuus”.

– Puolue katsoo, että perinteinen politiikka ei ole onnistunut ratkaisemaan seksismiä, rasismia ja muita syrjinnän muotoja ja siksi tarvitaan feminististä politiikkaa, tiedotteessa todetaan.

Puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo tiedotteessa, että naisten ja eri vähemmistöjen asema nähdään monissa puolueissa erilliskysymyksenä, jota edistetään kun ehditään.

– Poliittisten päätösten vaikutukset kohdistuvat kuitenkin usein juuri näihin ryhmiin. Esimerkiksi talouskuripolitiikka on osunut erityisen rankasti naisiin, vammaisiin ja siirtolaisiin, Aro huomauttaa.

Puolue kertoo tarjoavansa nykyisen talouspolitiikan vaihtoehdoksi niin sanottua hyvinvointitalouden mallia.

– Siinä julkisia investointeja ohjataan hoivaan, hyvinvointiin ja sosiaaliseen infrastruktuuriin eli yhteiskuntaa uudistaville ja runsaasti työllistäville aloille. Investoinnit lisäävät yhteistä sosiaalista hyvää ja sitä kautta kaikkien hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Feministinen puolue ottaa ohjelmassaan lisäksi voimakkaasti kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Puolue katsoo, että ”yhteiskunta on tällä hetkellä erittäin jakautunut ja jakolinja kulkee nationalistisen ja feministisen maailmankuvan välissä”.

– Euroopassa monet rasismilla kampanjoineet oikeistopopulistiset puolueet istuvat jo maiden hallituksissa. Nyt on se hetki, jolloin valitsemme, mitä näistä ajoista kirjoitetaan historiaan. Meidän valintamme on taistella rasismia vastaan – kaikkien yhdenvertaisuuden puolesta, puolueen varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara sanoo.

Feministinen puolue on perustettu kesällä 2016.