Suomen jalkapallon pääsarjakausi on armottoman kova, kun päättäjät haluavat, että Veikkausliigassa pelataan 33 kierrosta. Siihen päälle seurat urakoivat vielä Suomen Cupia ja euro-otteluita. Pelaajat kärsivät ylikuormituksesta ja HJK:lla oli viime kaudella erityisen vaikeaa, kun otteluruuhkan keskelle iski loukkaantumissuma.

Nyt Palloliitto on kuunnellut seuroja ja on päättänyt uudistaa Suomen Cupin ohjelman. Liigacup poistuu kalenterista kokoaan ja Suomen Cup korvaa sen talvella.

Ilmoittautuminen kauden 2017 miesten Suomen Cupiin tapahtuu jo tämän vuoden kesäkuussa ja kilpailun ensimmäinen kierros pelataan jo elokuussa 2016. Syksyllä pelattaville alkukierroksille osallistuvat Kakkosessa ja sitä alemmissa sarjoissa pelaavat joukkueet.

Cup jatkuu vuoden 2017 alussa lohkovaiheella, johon tulevat mukaan Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueet sekä kaudella 2016 Kakkosen nousukarsintoihin yltäneet joukkueet. Nämä saavat seurakseen alkukierroksilta tiensä jatkoon raivanneet joukkueet siten, että lohkovaiheessa on mukana kaikkiaan 30 joukkuetta.

Lohkovaiheen joukkueet jaetaan viiteen kuuden joukkueen lohkoon, joissa pelataan yksinkertainen sarja. Lohkovoittajat selviytyvät suoraan puolivälieriin ja lohkokakkoset sekä paras lohkokolmonen pelaavat puolivälieräkarsinnan, jonka kolme voittajaa jatkaa puolivälieriin. Puolivälieristä lähtien jatketaan cup-kilpailuna finaaliin saakka.

- Cupin uudistuksen myötä kilpailukautta saadaan luontevasti pidennettyä merkittävästi alkuvuodesta etenkin Veikkausliigan ja myös Ykkösen joukkueitten osalta. Nyt cup päästään lisäksi aloittamaan parhaissa mahdollisissa olosuhteissa loppukesällä, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo tiedotteessa.

- Cupin uudistamista on yhdessä suunniteltu pidempään osana koko kilpailukalenterin kokonaissuunnittelua ja yhdessä tekemällä tätä rakennetaan myös eteenpäin. Cupin uutta muotoa on toki mietitty tarkkaan, mutta uudistuksesta kerätään nyt kokemuksia ja mahdollisesti jatkossa tehdään vielä ainakin joitain viilauksia saatujen kokemusten pohjalta, Casagrande jatkaa.

Miesten Suomen Cupin uudistus merkitsee samalla Liigacupin poistumista kilpailukalenterista. Liigacup sulautetaan Suomen Cupin lohkovaiheeseen, joka muodoltaan ja ajankohdaltaan on hyvin samantapainen aiemman Liigacupin kanssa.

- Muutoksista on keskusteltu Veikkausliigan seurojen kesken Veikkausliigan hallituksessa. Veikkausliigan kanta uudistukseen on myönteinen. Muutokset mahdollistavat jatkossa eheämmän kilpailukalenterin ja sitä kautta myös tasapainoisemman otteluohjelman, toteaa Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Uudistuksen tärkein asia on otteluruuhkan keventäminen. Suomen Cupin pelaaminen ennen Veikkausliigan kauden alkua kiinnostanee yleisöäkin varmasti enemmän kuin Liigacup.