Työntekijän motivaatio tapetaan, jos häntä pakotetaan tekemään työtään omasta mielestään tyhmästi, varoittaa filosofi-valmentaja Frank Martela Talouselämässä.

Filosofi ja konsultti Frank Martela vastaa kysymyksiin Talouselämän haastattelussa. Aalto-yliopiston tutkijatohtori on koulutukseltaan myös diplomi-insinööri.

Suomalaisilla on pitkät lomat – ovatko ne jo ­liiankin pitkät?

–Ei pitkistä lomista pidä luopua, elämä on muutakin kuin työtä. On ihmiskunnan onnistumisen mittari, kuinka pitkiä lomia pystymme pitämään.

–Joskushan tehtaissa työskenneltiin yli 60-tuntisia työviikkoja. Se, että on varaa pitää lomaa, kertoo yhteiskunnan onnistumisesta.

Suomessa on kuitenkin paljon tahoja, jotka vaativat työajan lisäämistä. Onko se oikea ratkaisu taloudellisiin pulmiimme?

–Korkean tuottavuuden asiantuntijatehtävissä työhön käytetty aika korreloi vähemmän ajan kanssa kuin mekaanisessa työssä, jossa jokainen tunti tuottaa tietyn tuloksen.

–Silloin kun pitää luoda uusia luovia ratkaisuja, tauko voi olla kokonaistuottavuuden kannalta positiivinen asia. Silloin pystyy irrottautumaan työstä ja katsomaan suurta kuvaa.

Voiko työnantaja jotenkin auttaa pohtimaan oman työn muokkaamista kiinnostavaksi vai onko se jokaisen oma homma?

–Työpaikan rakenteilla ja johtamisella on iso merkitys sisäisen motivaation kannalta. Kyse on siitä, kuinka paljon ihmisillä on itsenäisyyttä suhteessa työhönsä – verrattuna siihen, että ihminen kokee, että häntä pakotetaan ylhäältä päin.

–Jos joudun tekemään asian tavalla, joka on mielestäni tyhmä, se tappaa nopeasti sisäisen motivaation.

–Joko minulle annetaan mahdollisuus valita itsenäisesti, miten etenen kohti päämäärää tai sitten minulle vähintään selitetään asia niin, että ymmärrän, miksi minun pitää tehdä juuri tällä tavalla.

–Sekin lisää sisäistä motivaatiota, että voi tehdä hyvien tyyppien kanssa työtä. Ihmisen pitää myös kokea, että työllä on joku merkitys.

Lue koko juttu Talouselämästä