Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi on eronnut tehtävästään protestina liikenneministeriölle. Finavia on valtion kokonaan omistama.

Tiuraniemi kertoo Helsingin Sanomille, ettei hän hyväksynyt liikenneministeriön ”hyvän hallinnon vastaista” omistajaohjausta. Keskeinen syy liittyy 34 miljoonan euron johdannaistappioiden selvittämiseen.

– Ministeri Anne Bernerin (kesk.) rooli tässä oli merkittävä, Tiuraniemi toteaa.

Finavian hallitus päätti syyskuussa hakea entiseltä hallitukselta ja johdolta oikeusteitse korvauksia tappiollisista kaupoista. Liikenneministeriöstä kuitenkin kerrottiin, että Finavian on odotettava ”omistajan ratkaisua”. Päätös luvattiin antaa ministeriöstä Tiuraniemen mukaan marraskuun puoliväliin mennessä, mutta sitä ei koskaan tullut. Jahkailulle ei ole aikaa, sillä kanneoikeus vanhenee vuoden lopulla.

Tiuraniemeä hermostutti myös päätös sopia oikeudenkäynti Finavian entisen tilintarkastusyhtiön Deloitte & Touchen kanssa. Finavia vaati yhtiöltä 34 miljoonan euron korvauksia. Tiuraniemen mukaan sovintoratkaisun ehdot eivät olleet Finavialle hyvät, mutta hallituksen enemmistö päätti lopettaa oikeustoimet.