Vuoden 2013 Finlandia-palkinnon saa Riikka Pelo teoksellaan ”Jokapäiväinen elämämme” (Teos). Palkinnon suuruus on 30 000 euroa.

Palkinnon saajan valitsi Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko sarkola kuuden ehdokkaan joukosta. Voittajakirja kiertyy kahden ajan ja paikallisuuden ympärille, Tšekkoslovakiaan 1923 ja Neuvostoliittoon 1939 - 1941.

-Tässä romaanissa on laajin jänne: tajunnanvirrasta kidutuskammion kuulusteluihin ja Vorkutan työleirille. Yhtä vaikuttavaa, pysähdyttävää, koskettavaa kuvauskohteesta riippumatta, Asko Sarkola kommentoi puheessaan.

Muut Finlandia-ehdokkaat olivat Asko Sahlbergin ”Herodes”, JP Koskisen ”Rasputin, ystäväni”, Kjell Westön ”Kangastus 38”, Hannu Raittilan ”Terminaali” ja Leena Krohnin ”Hotelli Sapiens”.

Sarkolan mukaan kaikkia teoksia yhdistävät historian järkyttävät murrosvaiheet sekä suurten ja pienten yksilöiden voimattomuus.

-Näiden teosten henkilöt etsivät itseään ja yhteyttä muihin hajoamisen keskellä. Ajasta on kysymys, ja siitä, miten tämänpäiväinen on huomisen eilinen, miten ihminen selviytyy ajan ja yhteiskunnan muutoksissa, olipa kyseessä rappeutuva Rooma, Venäjä, Suomi tai globalisaation myllertämä maailma.