Venäjä harkitsee myös Siperian ylilentojen kieltämistä länsimaisilta lentoyhtiöiltä.

-Asia on pöydällä, Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi ukrainalaisen Kyiv Post –lehden mukaan.

Muun muassa uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjä kielsi Siperian ylilennot tänään ukrainalaisilta lentoyhtiöiltä. Medvedevin mukaan tilannetta eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden osalta selvitetään. Hän mainitsee erikseen lennot Kaakkois-Aasiaan.

Kielto iskisi lujaa erityisesti Finnairiin, joka lentää Siperian yli useisiin Aasian kohteisiinsa. Finnair saavuttaa Siperian yli lentämällä merkittävän kilpailuedun Aasian-reiteillään. Vuonna 2013 lähes puolet eli 42 prosenttia Finnairin matkustajatuotoista tuli juuri Aasian liikenteestä. Toisaalta, jos Venäjän mahdollinen kielto koskisi lentoja nimenomaan Kaakkois-Aasiaan, se voisi olla Finnairille parempi uutinen.

-Jos (Itar-Tassin) artikkelissa tarkoitetaan sanatarkasti "Kaakkois-Aasiaa", Finnair voi jopa välttyä suurimmilta haitoilta. Kaakkois-Aasia tarkoittaa aluetta Etelä-Kiinasta etelään ja itään, eli Pohjois-Kiina ja Japani eivät kuuluisi "saartoon", Evlin analyytikko Mikko Ervasti kommentoi.

Medvedevin lausunto on ristiriidassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin keskiviikkoisen lausunnon kanssa. Lavrov sanoi keskiviikkona uutistoimisto Ria Novostille, ettei lehtitiedoissa lentokielloista ole perää.

-Vastustan rajoituksia, joista olisi haittaa matkustajille tai tavallisille kansalaisille, joilla ei ole mitään tekemistä Ukrainan kriisin kanssa, Lavrov sanoi.

Ylilentojen kieltämisestä on liikkunut huhuja venäläismediassa tällä viikolla.

Venäjä ilmoitti hetki sitten kieltävänsä maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuonnin maahan maista, jotka ovat asettaneet talouspakotteita sitä vastaan.