Finnair sopeuttaa nyt lentämistään merkittävästi, ja vähentää kapasiteetistaan 90 prosenttia huhtikuun alusta lähtien siihen asti, kunnes tilanne parantuu. Finnair operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet sekä kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Finnair aloittaa asteittaisen siirtymisen kohti rajattua liikenneohjelmaa välittömästi, ja peruu 16.-31.3. väliseltä ajalta verkostostaan arviolta 1 500–2 000 lentoa.

Normaalisti Finnair operoi 110 lentoreittiä ja lentää noin 12 000 lentoa kuukaudessa, mutta kapasiteetin leikkaus laskee lentojen määrän arviolta 1600 lentoon kuukaudessa.

”Koronavirustilanne vaikuttaa lentomatkustukseen dramaattisesti, mutta haluamme tässäkin vaikeassa tilanteessa varmistaa yhteiskunnan toiminnan kannalta joidenkin kriittisten lentoyhteyksien ylläpidon. Seuraamme tilanteen kehittymistä tarkasti ja lisäämme reittejä ja vuoroja liikenneohjelmaamme kysynnän mukaan. Toivomme voivamme palata normaaliin operointiin mahdollisimman pian koronavirustilanteen laannuttua”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.

”Olemme hyvin pahoillamme tilanteen aiheuttamasta haitasta ja epävarmuudesta asiakkaidemme matkasuunnitelmiin. Tässä tilanteessa nämä muutokset kuitenkin ovat väistämättömiä – emme voi lentää asiakkaita maailmalle, kun emme voi nopeasti muuttuvassa tilanteessa varmistaa paluuyhteyttä.”

Finnair operoi 1. huhtikuuta lähtien ainoastaan alla lueteltuihin kohteisiin rajoitetulla viikkovuoromäärällä, edellyttäen että viranomaiset eivät aseta uusia matkustusrajoituksia. Lennot kaikilta muilta reiteiltä perutaan.

Kotimaa:

Kuopio, Maarianhamina, Oulu, Rovaniemi

Pääsiäisen ympärillä Finnair lentää kuitenkin myös seuraaviin kohteisiin: Ivalo, Kittilä, Kuusamo

Eurooppa:

Amsterdam, Berliini, Bryssel, Frankfurt, Lontoo, München, Pariisi, Tukholma, Zurich

Finnair aikoo lentää myös Kööpenhaminaan, Osloon, Moskovaan, Pietariin, Riikaan ja Tallinnaan näiden kohteiden matkustusrajoitteiden päätyttyä.

Kaukolennot:

Tokio

Finnair antaa myös tulosvaroituksen

Finnairin mukaan 90 prosentin kapasiteettileikkaus johtaa huomattavaan vertailukelpoiseen liiketappioon tilikaudella 2020.

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi yhtiön hallitus on päättänyt keskeyttää osingonjaon. Aikaisemman ehdotuksen mukaan yhtiö olisi ollut jakamassa osinkoa 0,20 euroa osakkeelta.

”On selvää, että koronavirus on suurin kriisi lentoliikenteen historiassa", sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

"Taloudellisten näkymiemme huomattava heikentyminen johtuu kokonaisuudessaan koronavirustilanteesta. Samanaikaisesti Finnairin kilpailukyky on edelleen vahva normaalissa liiketoimintaympäristössä. Haluaisin kiittää kaikkia asiakkaitamme kärsivällisyydestä ja uskollisuudesta. Olen kiitollinen ja ylpeä koko henkilöstömme vahvasta sitoutuneisuudesta ja yhteishengestä tänä poikkeuksellisena aikana. Keskitymme jatkossakin pitkän aikavälin tavoitteidemme saavuttamiseen ja erityisesti siihen, että tulemme vahvoina ulos tästä poikkeustilanteesta”.

Varmistaakseen yhtiön tulevaisuuden pitkittyneessäkin koronavirustilanteessa Finnair on toteuttamassa kokoluokaltaan merkittävän lisärahoitussuunnitelman. Suunnitelma sisältää olemassa olevan valmiusluottolimiitin käyttöönoton, kiinnittämättömien lentokoneiden myynti- ja takaisinvuokrausjärjestelyjä sekä merkittävän suuruisen, markkinaehtoisen TyEL-takaisinlainausjärjestelyn.

Suomen hallitus on vahvistanut yhtiölle tukevansa Finnairia aktiivisesti tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana.