SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn sympatiat Finnairin työtaistelussa ovat lentäjien puolella.

- Minun näkemykseni on se, että parempi olisi yrittää löytää ratkaisu näihin kysymyksiin. Tässä ulkoistamiskysymyksessä sympatiat on lentäjien puolella, Lyly kertoo Uudelle Suomelle.

Lyly kuitenkin korostaa, ettei tiedä tarkkaan niitä yksityiskohtia, joista lentäjät Finnairin kanssa vääntävät. Lakon kynnyskysymyksenä on ollut Finnairin suunnitelma ulkoistaa osa lentäjien töistä ulkomaisille lentäjille.

- Kyllä he varmaan saavat sympatiaa. He taistelevat työpaikoistaan ulkoistamisen uhalla ja tilanne on monissa työpaikoissa sama. Se mitä on työehtojen kautta saatu, niin ne on saatu, ja nyt niitä lentäjätkin joutuvat puolustamaan. Sääli vaan, että niilläkin on talokohtaisia TES:sejä. Pitäisi olla yleissitova TES, se olisi ehkä vähän parempi tässä vaiheessa, Lyly sanoo.

Helsingin Kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen heitti tänään Ilta-Sanomissa, että kaikki lentäjät pitäisi erottaa ja heidän tilalleen palkata uudet lentäjät ulkomailta yhtiön olemassaolon varmistamiseksi.

- En ole ollenkaan samaa mieltä. Täysin asiaton heitto, Lyly toteaa.

Lylyn mielestä lentäjien ahdinko osoittaa, että nyt jokainen ammatti on vaaranvyöhykkeessä globaalin kilpailun alttarilla. Tässä tilanteessa SAK-pomo uskoo, että ammatillinen edunvalvonta ja järjestäytyminen tulevat nousemaan arvoon arvaamattomaan.

Palkkatasolla Suomen on turha yrittää kilpailla halpamaiden kanssa, koska "aina löytyy joku joka tekee halvemmalla".

Finnairin lentäjien ja perämiesten keskimääräinen kuukausipalkka on lähes 12 000 euroa, josta lentäjät ovat ilmoittaneet suostuvansa tinkimään. Kun kyseessä on näin kovapalkkaisten työntekijöiden työtaistelu, ei poliittisesta vasemmistostakaan ole julkista tukea herunut.

Mitä mieltä te olette lentäjien palkoista?

- Se on kyseisen ammattijärjestön ajama palkkataso enkä halua ottaa siihen kantaa sen enempää.

- Työn vaativuus ja vastuullisuus varmaan mitataan jollain tavalla siinä palkkatasossa.

Pitäisikö kaikki Finnairin lentäjät erottaa? Ota kantaa Uuden Suomen kyselyssä.