Kristillisdemokraattien (KD) ja kokoomusnuorten välinen foliohattukiista herättää runsaasti keskustelua. Puheenvuoro-blogeissaan kantaa aiheeseen ottavat niin KD-nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainen, KD:n 1. varapuheenjohtaja Tommy Björksten kuin aiemminkin aihepiiristä kirjoittanut vihreitä edustava opettaja Timo Kilpiäinen.

KD:n kansanedustaja ja ex-puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoi eilen tuohtuneensa siitä, että hänen ja hänen miehensä kirjoittaman kirjan seurauksena kokoomusnuoret lähetti foliohatun KD:n puoluetoimistolle. Räsänen vetosi uskonnonvapauteen ja siihen, että puolue ei ollut kirjassa millään tavalla osallisena.

Kokoomusnuoret kuitenkin kohdensi kritiikkinsä puolueelle siksi, että Räsäsen tapauksen ohella KD:n kansanedustaja Antero Laukkanen kanteli hiljattain oikeuskanslerille Opetushallituksen tasa-arvo-oppaasta.

Sekä Räsäsen että Laukkasen kritiikkiä herättäneet kannanotot liittyvät seksuaalivähemmistöihin. Räsäsen kirjassa todetaan, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä. Laukkanen puolestaan linjasi kantelussaan muun muassa, että ”lapsi ei voi kuulua sukupuolivähemmistöön”.

Lue myös: Päivi Räsäsen uusi kirjoitus homoudesta ihmetyttää: ”Hyökkäys sekulaaria valtiota vastaan”

Lue myös: Opettaja järkyttyi kansanedustajan väitteistä – ”Visioi opettajia kyttäämässä oppilaiden seksuaalisuutta”

– Se into, millä Räsästen kirjaa on sosiaalisessa mediassa riepoteltu ja rienattu, muistuttaa yläasteikäisten pahaisten kakaroiden kypsymätöntä käytöstä. En halua yleistää, suuri osa yläasteikäisistä ei ole kiusaajia. Ilmiö, jossa ihmisiä lynkataan somessa siksi, että heidän arvonsa tai ajattelunsa ei vastaa omaa kokemusmaailmaa, on surullinen, kirjoittaa blogissaan Tommy Björksten.

Ronkainen puolestaan väittää, että Laukkasen kantelua on tulkittu väärin, vaikka sen muoto olikin Ronkaisen mielestä harkitsematon. Räsäsen kohdalla myös Ronkainen vetoaa uskonnonvapauslakiin.

– Tämänkaltaista huutelua tai populismia ei ole tunnetusti tullut Kokoomusnuorten suunnalta, ennemminkin poliittisesta vihervasemmistosta. Tällä kertaa Kokoomusnuoret ovat kuitenkin syyllistyneet huuteluun, joka ihmetyttää suuresti, Ronkainen kirjoittaa blogissaan .

Aiemmin Laukkaisen kantelua kritisoinut opettaja Kilpiäinen puolestaan tyrmää blogissaan uskonnonvapauspuolustuksen sekä Laukkasen että Räsäsen kohdalla.

– Laukkasen kantelu ei ole hänen uskontonsa harjoittamista tai jos olisikin niin kyseessä olisi melko erikoinen rituaali. Räsäsen kirja ei ole uskonnon harjoittamista, mutta se voidaan toki tulkita perustuslain mukaiseksi oman vakaumuksen ilmaisemiseksi. Tällöin sitä suojaa uskonnonvapaus, josta erikseen määrätään uskonnonvapauslaissa, Kilpiäinen kirjoittaa.