Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark luottaa, että Uniper-kauppa on toteutumassa yhtiön johdon julkisesta vastustuksesta huolimatta. Lundmark kertoi näkemyksiään Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Fortum on aikeissa ostaa saksalaiselta E.Onilta sen osuuden Uniperista. E.On on Uniperin suuromistaja 47 prosentin omistusosuudella.

Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer on suositellut, etteivät sen osakkeenomistajat hyväksyisi Fortumin tarjousta. Fortumin tekemä tarjous Uniperin osakkeista alkoi keskiviikkona ja se päättyy 16. tammikuuta 2018.

Lundmark on aiemmin todennut, että Suomessa on ollut käynnissä hyvin erikoinen mediapeli. Uniper lähetti viime viikolla avoimen kirjeen omistajille, jossa se sanoi Fortumin kaupassa olevan kyse järjettömästä, vihamielisestä yritysvaltauksesta. Uniper osti mainostilaa muun muassa Helsingin Sanomien ja Aamulehden keskiviikon lehdistä.

Lundmark uskoo, että Uniperin johdon kanssa päästään vielä sopuun.

–Olen optimistinen sen suhteen, että rakentavaan keskusteluun päästään, Lundmark sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Mikäli E.On päätyisi olla myymättä Uniper-osakkeensa Fortumille, Fortum on oikeutettu jättimäiseen hyvitysmaksuun.

–Olemme rakentaneet sopimuksen, jossa on vain hyviä vaihtoehtoja, Lundmark totesi.

Hyvitysmaksun perusosa on noin 750 miljoonaa euroa. Lisäksi hyvitysmaksu sisältää muuttuvan osan, jonka määrä riippuu siitä, kuinka paljon Uniperin kurssi ylittää 22 euron tarjoushinnan viiden viimeisen kaupankäyntipäivän aikana ennen 11. tammikuuta 2018. Enimmillään hyvitysmaksu voi olla yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

Lähde: Kauppalehti