Sähköyhtiö Fortum on asentanut Suomessa noin 500 000 uutta etäluettavaa sähkömittaria. Niiden aiheuttamia häiriöitä on dokumentoitu yhteensä 17 tapauksessa, Fortumin mittareiden vaihdosta vastannut projektipäällikkö Heikki Linnanen kertoo Uudelle Suomelle.

Näissä tapauksissa sähkömittari oli Linnasen mukaan jollakin tavalla vaikuttanut tai häirinnyt asiakkaan muita sähköverkkoon liitettyjä laitteita.

- Me emme ole, eivätkä useimmat asiakkaat ole nähneet tässä laajaa ongelmaa, Linnanen sanoo.

Etäluettavien mittareiden aiheuttamista ongelmista on kirjoittanut muun muassa tutkija Mikko Ahonen Puheenvuoron blogissaan. Yle Uutiset teki aiheesta jutun sunnuntaina.

Linnasen mukaan mittareissa käytetään pääasiassa kolmea eri teknologiaa. Osa niistä siirtää tietoa sähköverkon kautta. Jotkut yhtiöt käyttävät gsm-mittareita, joissa on sim-kortti ja modeemi. Osa käyttää julkisen gsm-verkon sijaan omaa radiotaajuuttaan.

- Kaikista näistä on eri sukupolven edustajia, vanhemmat mittarit ovat varmasti aiheuttaneet enemmän häiriötä kuin nykyiset mittarit, Linnanen sanoo.

Linnasen mukaan mittareissa käytetty tekniikka kehittyy koko ajan, ja myös muiden sähkölaitteiden suojaus häiriöiltä paranee jatkuvasti.

Mittareiden aiheuttamasta säteilystä ja mahdollisesta terveysriskistä on Linnasen mukaan tullut ”kourallinen” yhteydenottoja.

- Huolta siitä on ollut enemmän, mutta todellisia vaikeuksia hyvin vähän, Linnanen sanoo.

Mikko Ahonen kirjoittaa blogissaan, että osa mittareista lähettää signaalia lähes jatkuvasti,

mikä lisää niiden mikroaaltosäteilyä. Ylen haastattelussa Ahonen sanoi, että sähköyhtiöt eivät aina itsekään tiedä, miten usein mittari signaalia lähettää.

Linnasen mukaan Fortumin mittari ”heiluttaa kättään” muutaman minuutin välein. Varsinaiset mittaustiedot se lähettää keskittimelle sähköverkkoa pitkin kerran neljässä tunnissa.

- Mittari ja keskitin juttelevat keskenään muutaman minuutin välein, koska niiden pitää varmistaa, että yhteys pelaa. Mutta se on vain sellainen pieni purske, Linnanen sanoo.