Financial Timesin mukaan Euroopan unioni uhkaa Kreikkaa erottamisella Schengen-alueesta.

Lehden mukaan syynä on se, että Kreikka ei EU:n mielestä ole saanut riittävällä tavalla rajaansa hallintaan turvapaikanhakijakysymyksessä. Kreikan raja on myös EU:n ja Schengenin ulkoraja.

FT:n mukaan EU ja erityisesti Saksa on turhautunut siihen, että Kreikka ei ole suostunut ulkopuoliseen apuun rajahallinnassa. Kreikalle on lehden mukaan annettu joulukuun puoliväliin asti aikaa saada tilanne hallintaansa.

Jos EU toteuttaa uhkauksensa, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valtio rajataan pois vuonna 1985 perustetusta Schengen-sopimuksesta.

FT kuvailee Kreikkaa Schengen-alueen Akilleen kantapääksi. EU-lähteet kuvailevat lehdelle, että Kreikan kyvyttömyys ottaa vastuu rajansa yli tulevista turvapaikanhakijoista asettaa koko vapaan liikkuvuuden alueen naurunalaiseksi.

Suomessakin on siirtolais- ja pakolaiskriisin aikana varoiteltu Schengenin kaatumisesta. Ensimmäisen kerran asian nosti esiin tasavallan presidentti Sauli Niinistö elokuun lopulla. Myös sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on varoittanut, että Schengen saattaa hajota.