Venäläiskoneiden tekemät ilmatilaloukkaukset ovat viimeisen vuoden aikana lisääntyneet paitsi pohjoisessa Euroopassa ja Baltiassa myös Nato-maissa ympäri maailman, kertoo talouslehti Financial Times.

Sotilasliitto Nato, joka valvoo Baltian maiden ilmatilaa, on tänä vuonna rekisteröinyt Liettuassa 68 ja Latviassa jopa 150 ”lähikosketusta” riskialttiisti käyttäytyneiden venäläiskoneiden kanssa. Viron ilmatilaa puolestaan on vuoden aikana suoranaisesti loukattu viisi kertaa, kun edellisten kahdeksan vuoden aikana loukkauksia oli ollut yhteensä seitsemän.

Suomen ilmatilassa venäläiskoneet ovat käväisseet samaiset viisi kertaa. FT kuitenkin toteaa, että eniten Venäjän provokaatiot huolestuttavat Baltian alueella, joka ”pelkää voivansa olla Ukrainan jälkeen seuraava” Venäjän pyrkiessä uudistamaan suurvalta-asemaansa.

–Monet ihmiset täällä ja Pohjois-Euroopassa ovat huolissaan siitä, mitä tämä tarkoittaa tulevaisuudelle. Tämä on aika epämiellyttävää, sanoo Baltian puolustuskorkeakoulun opettaja James Rogers.

– Ukrainan tapahtumat ovat osa globaalia projektia, varoittaa venäläinen Putin-kriitikko Andrei Piontkovski FT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa Ukrainaan kuuluvan Krimin vallanneen Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin seuraava kohde voi olla Baltian alue: Viro, Latvia ja Liettua.

Baltian maat ovat sotilasliitto Naton jäseniä, mutta liittouman sitoutuminen niiden puolustamiseen on toisinaan kyseenalaistettu viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa Naton vakuutteluista huolimatta.