Romanian ja Suomen välinen jalkapallon EM-karsintaottelu piti tulevana torstaina pelata Bukarestissa tyhjille katsomoille. Romania sai rangaistuksen faniensa toistuvasta häiriköinnistä ja rasistisesta käytöksestä.

Maanantaina kuitenkin tiedotettiin, että katsojat pääsevät sittenkin otteluun. UEFA:n vetoomuselin käsitteli Romanian vetoomuksen rangaistuksen kumoamisesta. Vetoomuselimen maanantaisen päätöksen mukaan UEFA:n kurinpitoelimen määräämän rangaistuksen toimeenpanoa lykätään lisäselvitysten saamiseksi ja torstain ottelu pelataan näin normaalisti yleisön edessä Bukarestin National Stadiumilla.

Matkan ostaneille suomalaisfaneille uutinen on hyvä. Moni jätti UEFA:n ensimmäisen rangaistuspäätöksen takia kuitenkin matkansa ostamatta. Parin päivän varoitusajalla reissuun on hankala lähteä.

Suomelle tyhjästä stadionista olisi ollut hyötyä. Nyt Huuhkajat joutuu Bukarestissa hornankattilaan. Tasapelillä Romania varmistaisi vähintään jatkokarsintapaikan ja yleisöä paikan päälle saapuu varmasti paljon.

Romania voi saada rangaistuksen tietysti jälkikäteen. Jos rangaistuksia ei tule, menettää UEFA rankaisutoimissaan uskottavuutensa. Jo nyt ”pelataan tyhjille katsomoille – yleisö päästetäänkin sisään”, meininki ei anna vakuuttavaa kuvaa UEFA:n toiminnasta.

Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande arvioi maanantaina, että pistemenetykset voisivat toimia rangaistuksina tyhjiä katsomoita tehokkaammin. Casagranden mukaan yhtälö ei kuitenkaan ole helppo. Pelaajat ovat syyttömiä yleisön sikailuun, mutta pistemenetyksillä rangaistaisiin heitäkin.

Romanialaisyleisöllä ei ole paljoa varaa sikailla torstaina. Häiriökäyttäytyminen saattaisi tietää Romanialle kisapaikan menetystä.

Viime aikoina järjestyshäiriöitä on riittänyt erityisen paljon Itä-Euroopassa, missä poliittiset kiistat kuumentavat tunteita naapurimaissa. Romanian ja Unkarin välisissä molemmissa EM-karsintaotteluissa on ollut järjestyshäiriöitä ja rasistista huutelua. Kaunat kantavat noin 100 vuoden taakse, kun Unkari menetti ensimmäisen maailmansodan jälkeen maa-alueitaan Romanialle ja miljoonat unkarilaiset jäivät Romaniaan liitetyille alueille.

Pahimmat järjestyshäiriöt käynnissä olevissa EM-karsinnoissa tapahtuivat Belgradissa Serbian ja Albanian välisessä ottelussa viime lokakuussa. Maat kohtaavat uudelleen tällä viikolla Albaniassa Tiranassa ja sitä ottelua odotetaan pelolla. Ottelua ei pelata tyhjille katsomoille.

Serbian ja Albanian välillä riittää historiallisia kiistoja. Kosovo ei ole niistä vähäpätöisin.

Casagrande painotti UEFA:n kartoittavan rangaistustoimenpiteitä, joilla katsomomellakat saataisiin ehkäistyä. Haaste ei kuitenkaan ole helppo. Tyhjille katsomoille pelaaminen ei ole ehkäissyt mellakointia.

Katso video Serbia-Albania –ottelun mellakasta:https://www.youtube.com/watch?v=p1fxF1PZqvs