Kuntavaalien alla tehdyt gallupit povaavat kuntavaaleista hyvin jännittävää taistoa. Yle julkaisi tänään kyselyn, jossa voitosta näyttää tulevan tiukin kisa vuosiin. Helsingin Sanomien pormestarikyselyssä taas Jan Vapaavuori (kok.) oli selvä kansansuosikki. Puolueen äänet kuitenkin ratkaisevat, ja se taisto näyttäisi gallupien mukaan tiukalta.

Ylen gallupissa kolmen kärki on tänään kokoomus, keskusta ja SDP prosenttiluvuin 18,8, 18,6 ja 18,4. Käytännössä voi siis sanoa, että puolueet ovat yhtä suosittuja. Haastateltujen määrä oli tavallista pienempi ja ne kerättiin lyhyellä aikavälillä eli ennakkoäänestyksen aikana, joten kyselyn virhemarginaali on tavallista suurempi, 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselyn perusteella taistosta näyttäisi tulevan tiukin vuosiin, sillä 2000-luvun kuntavaaleissa erot olivat parin prosenttiyksikön luokkaa. Kärkikolmikon takana tulevat vihreät 12,9 prosentin kannatuksella ja perussuomalaiset 9,7 prosentin kannatuksella. Heti kannoilla on vasemmistoliitto 9,4 prosentin kannatuksella.

Taisto näyttää tiukalta myös Alma Median tiistaina julkaistun kyselyn perusteella. Siinä niin ikään kolme suurinta puoluetta olivat lähes tasoissa, mutta hiukan toisessa järjestyksessä. SDP piti kärkipaikkansa, mutta heikosti 19,1 prosentin kannatuksella. Heti perässä olivat kokoomus ja keskusta prosenttiluvuin 18,8 ja 18,6.

Helsingin Sanomien pormestarigallupissa puolestaan Jan Vapaavuori (kok.) on selvä kansansuosikki pormestariksi. Vapaavuorta kannattaa 31 prosenttia helsinkiläisistä. Vihreiden Anni Sinnemäki sai 19 prosentin kannatuksen. Paavo Arhinmäen (vas.) kannatus oli 8 prosenttia ja Tuula Haataisen (sd.) 7 prosenttia.

Henkilökannatusta oleellisempi on kuitenkin puoluekannatus, joka gallupien mukaan on vihreiden ja kokoomuksen välillä tasaista. Pormestarin valitsee kaupunginvaltuusto ja todennäköistä on, että suurimman puolueen ehdokas tulee valituksi.

Lue myös:

”Oppositioasemassa epäonnistunut” SDP heikosti kärjessä – PS ja vihreät lähes tasoissa

”Hyvänen aika sentään!” – Timo Soinilla kuumeni tunteet, Antti Rinne repesi

Li Andersson kivahti: ”Kokoomukseen ei voi luottaa missään nimessä”

Pitääkö kuntaan ottaa turvapaikan saaneita? Näin puolueiden ehdokkaat ja johtajat vastaavat

Pakollinen kasvisruokapäivä kouluihin? – Jopa perussuomalaisissa laajaa kannatusta

Onko Sipilän maakuntamalli oikeasti parempi? Vain 34% kuntavaaliehdokkaista uskoo