Ulkomaalaispoliisissa ihmetellään, miten käännytettäväksi tuomittu voi keskeyttää tuomionsa täytäntöönpanon rähisemällä ja huutamalla itsensä lentokelvottomaksi, ja selvitä tempusta ilman muutoksia oleskelulupaansa.

Poliisin ärsyyntymisen on aiheuttanut gambialaisen homoseksuaalin käännytyksen epäonnistuminen, josta uutisoitiin tiistaina laajalti Vapaa Liikkuvuus -järjestön tiedotteen perusteella.

Aikaisemmin asiassa hiljaa pysynyt ulkomaalaispoliisi vahvistaa Uudelle Suomelle miehen todella onnistuneen keskeyttämään käännytyksensä oltuaan jo poliisisaattueessa Helsinki-Vantaan lentokentällä ja jopa lentokoneessa.

–Hänen oma toimintansa aiheutti niin paljon häiriötä, että häntä ei kelpuutettu matkustajaksi, kertoo komisario Juha Holopainen Helsingin ulkomaalaispoliisista Uudelle Suomelle.

Päätöksen teki lentokoneen kapteeni, sillä käännytettävät lennätetään normaaleilla reittilennoilla. Holopainen ei halua kertoa miehen häiriköinnistä tarkemmin, mutta sen enempää mies itse kuin saattajatkaan eivät loukkaantuneet millään tavoin.

Holopaista sapettaa, että mies tällä keinoin onnistui viivästyttämään käännytystään.

–Valitettavaa, että tällainen toiminta suvaitaan ja että täytäntöönpanokelpoista tuomiota voidaan näin vastustaa. Ulkomaalaislaissakaan ei ole sanktioita, että tällainen kävisi esimerkiksi oleskeluluvan päälle, Holopainen kritisoi.

Lentokentän viivästyksellä ei kuitenkaan ollut merkitystä gambialaisen tapauksen uuteen käänteeseen. Myöhemmin tiistaina, lentokentän tapahtumien jälkeen, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin asetti käännytyksen täytäntöönpanon kieltoon - ja keskiviikkona Helsingin hallinto-oikeus kumosi täytäntöönpanon.

–Ei tänne vielä ole huutamalla ja rähjäämällä jääty, Holopainen sanoo.

Hallinto-oikeus noudatti asiassa ulkoministeriön ohjetta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisujen noudattamisesta. Jawaraksi kutsuttu mies pääsi vapaaksi Pasilan poliisivankilasta keskiviikkona.

Täytäntöönpanon kumoaminen ei Holopaisen mukaan kuitenkaan vielä tarkoita, että Suomi välttämättä myöntäisi hänelle turvapaikan. Asia jää maahanmuuttoviraston päätettäväksi.