Ajatus hiilitullista EU:n rajalle ei saanut laajaa kannatusta Turussa järjestetyssä eurovaalipaneelissa keskiviikkona.

Paneeli on osa keskustelutilaisuuksien sarjaa, jonka Eurooppalainen Suomi ry mediakumppaninaan Uusi Suomi järjestävät kevään eurovaalien alla.

Keskusteluun nousseiden hiilitullien tarkoituksena on edistää eurooppalaisten, tiukempien ympäristö- ja ilmastokriteerien piirissä olevan teollisuuden kilpailukykyä keveämmän sääntelyn teollisuutta vastaan. Panelistit kannattivat hiilitulleja pääosin varauksella. Vain vasemmiston Jaakko Lindfors kannatti selvästi.

”On yksi tulli, jota iskisin EU:n ulkorajoille, ja se olisi hiilitulli. On Suomen etu, että me laitetaan isommille hartioille tätä ilmastonmuutoksen vastaista taistelua. Se on meidän etu, mitä laajempi porukka tulee vastaamaan siihen”, Lindfors sanoi.

Vihreiden Ville Niinistö sanoi, ettei hiilitullin pitäisi olla ensisijainen keino.

”Olennaista olisi se, että saadaan maailmanlaajuistettua se, että ympäristökuormitukselle tulee hinta. Meillä on päästökauppaa monessa maassa, ne järjestelmät on globaalistettava”, Niinistö sanoi.

”Jos löytyisi tapa saada globaali hiilidioksidivero, se olisi nerokasta”, Niinistö sanoi.

Hän piti huonona kauppapolitiikkana tullien ajamista ja totesi, että hiilitullin pitäisi olla viimesijainen uhka, jos joku maa jättäytyy pois yhteisistä ilmastotoimista. Niinistön mielestä hiilitullilla uhkaaminen on myös vaarallinen tie, sillä vastapuoli voi uhata jollain muulla tullilla.

Keskustan Anniina Ruottu totesi olevansa samoilla linjoilla Niinistön kanssa.

Kd:n Esa Erävalo piti hiilitulleja mahdottomana toteuttaa.

Paneelissa olivat keskustelemassa eurovaaliehdokkaat Annina Ruottu (kesk), Hans Adolf Ehrnrooth (kok), Antton Rönnholm (sd), Asseri Kinnunen (ps), Ville Niinistö (vihr), Jaakko Lindfors (vas), Björn Bonsdorff (r) ja Esa Erävalo (kd).

LUE MYÖS:

1800-luvun postisopimus antaa Kiinan verkkokauppajäteille edun – Kaupan liitto: Suomalaisille jopa 46% suuremmat postimaksut

Perussuomalainen kyseenalaistaa vapaan liikkuvuuden – Kimmo Sasi: ”EU muuttuisi fundamentaalisesti”