Hakukonejätti Google on nimennyt kuluvan kesän mobiilikesäksi, koska mobiililaitteiden käyttö on kasvanut Suomessa ”huikeaa vauhtia” aiempiin kesiin verrattuna.

Suomalaiset tekivät älypuhelimilla esimerkiksi juhannusviikonloppuna 176 prosenttia enemmän Google-hakuja kuin viime juhannuksena.

–Tänä vuonna nähtiin jotain tosi poikkeuksellista verrattuna aikaisempiin kesiin, Googlen analyytikko Johanna Wahlroos kertoi Googlen lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Tyypillinen trendi on ollut, että Google-hakuja – mobiililaitteella tai tietokoneella – tehdään talvisin eniten ja kesällä vähiten.

–Kun ollaan lomalla kesällä, Google-hakuja [kokonaisuutena] on tehty keskimäärin noin 10 prosenttia vähemmän kuin tammikuussa, Wahlroos kertoo.

Tänä vuonna hakuja tehtiin kesäkuussa kolme prosenttia enemmän kuin tammikuussa. Google uskoo hakujen kokonaismäärän lisääntymisen johtuvan mobiililaitteiden yleistymisestä.

–Tämä on aivan poikkeuksellista kaikkiin aiempiin vuosiin verrattuna, Wahlroos sanoo.

–Mobiililaitteet ovat tulleet niin yleisiksi, että niillä tehdyt haut ovat saaneet hakujen kokonaismäärän kasvuun. Siksi puhumme mobiilikesästä.

Juhannuksena tehdyistä hauista kolmasosa tehtiin mobiililaitteilla.

–Vuosikasvuprosentit ovat aivan huikeat, Wahlroos sanoo.

Mobiililaitteilla tehtyjen hakujen osuus oli 29 prosenttia kaikista hauista juhannuksena.

Tammikuusta kesäkuuhun mobiililaitteilla tehtiin keskimäärin 18 prosenttia kaikista hauista.

Hän pitää tärkeänä, että yritykset tekisivät mobiilioptimoituja verkkosivuja kännykän käyttäjille.

–On tärkeää ymmärtää älypuhelinten huikea kasvu.

Mobiililaitteilla tarkoitetaan kännyköitä ja tabletteja.