Yhdysvaltain ilmavoimat tyynnyttelee kohua siitä, että koko GPS-järjestelmä olisi vaarassa romahtaa. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Yhdysvaltain valtiontaloutta valvova virasto GAO varoitti raportissaan, että GPS-järjestelmä voi alkaa heiketä jo ensi vuonna. Ilmavoimien satelliittipaikannuksesta vastaava Tim Lewallen myöntää, että GPS-järjestelmän heikkenemisen riski on olemassa. Hänen mukaansa riski on kuitenkin pieni.

Lewallenin mukaan romahdusta voidaan estää erilaisin keinoin. Lewallen kertoo, että järjestelmässä on runsaasti ylimääräistä kapasiteettia. Parhaillaan kiertoradalla on 30 satelliittia. Lisäksi on kolme vanhempaa satelliittia, jotka voidaan ottaa uudelleen käyttöön. 30 miljardin taalan järjestelmän vakuutetaan olevan laajempi ja tarkempi kuin koskaan ennen.

Ilmavoimilla on myös mahdollisuus varmistaa GPS-tarkkuutta esimerkiksi sulkemalla satelliittien muita ominaisuuksia käytöstä. Nykyisten satelliittien käyttöikää voidaan pidentää, jos jotkut niistä hajoavat. Lisäksi yksi edelliseen teknologiaan perustuva satelliitti aiotaan laukaista kiertoradalle elokuussa.

Seuraavan sukupolven satelliitit ovat myöhästyneet kolmella vuodella. Niiden laukaisujen on tarkoitus alkaa marraskuussa. GAO:n huolena oli erityisesti se, että myös sitä seuraavan sukupolven satelliitit myöhästyvät samalla tavalla.