Hanketta vastustava Osku Pajamäki, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, pettyneenä kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen.Kuva: Kimmo Haapala
Tunnelmia kaupunginhallituksen äänestyksen jälkeen.Kuva: Kimmo Haapala

Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt esityksen Guggenheim Helsinki -museohankkeen toteuttamisesta ja päättänyt siirtää asian valtuuston päätettäväksi. Puoltava kanta voitti kaupunginhallituksessa täpärästi äänin 8–7.

Päätöksen myötä kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyisi asiaa koskevan sopimuksen ja Guggenheim-taidemuseon perustamisen Helsinkiin. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää asiasta 30. marraskuuta.

Kaupunginkanslian tiedotteen mukaan kaupunginhallitus päätti asiasta äänin 8–7. Guggenheim-museon puolesta äänestivät kokoomuksen Tatu Rauhamäki, Lasse Männistö, Laura Rissanen ja Arja Karhuvaara, vihreiden Hannu Oskala ja Sanna Vesikansa, Rkp:n Marcus Rantala ja keskustan Laura Kolbe. Ennen kokousta tiedettiin, että äänet ovat tasatilanteessa, ja vain Kolbe oli pitänyt kantansa salassa.

Esityksen hylkäämisen puolesta äänestivät Sdp:n Osku Pajamäki, Jorma Bergholm ja Mirka Vainikka, Vasemmistoliiton Silvia Modig ja Veronika Honkasalo, perussuomalaisten Mika Raatikainen ja vihreiden Otso Kivekäs.

Valtuuston käsittelyyn tulevan sopimuksen mukaan kaupunki osallistuisi museon rakentamiseen 80 miljoonalla eurolla. Loppuosan 130 miljoonan investoinnista maksaisi Guggenheim Helsingin tukisäätiö, todetaan kaupunginkanslian tiedotteessa. Museon pyörittämisestä vastaisi yksin tukisäätiö, mutta kaupunki ei esimerkiksi perisi vuokraa hankkeelle luovutettavasta tontista.

Guggenheim-hanke jakaa kaupunginhallituksen tavoin myös kaupunginvaltuustossa vahvasti mielipiteitä. Päätösesitys, jonka kaupunginhallitus nyt siirtää valtuuston käsittelyyn, on luettavissa kaupungin sivuilta.

Lue myös: Kolbe ratkaisee Guggenheimin tänään – Tätä mieltä hän on ollut ”Guggiksesta”

Lue myös: Uusi käänne Guggenheim-esityksessä: Vain yksi epävarma jäljellä kaupunginhallituksessa

Kaikki Uuden Suomen uutiset Guggenheim-hankkeesta löydät tämän linkin takaa.

Esitykseen tehtiin lisäys

Kaupunginhallitus teki esitykseen yhden lisäyksen Hannu Oskalan ehdotuksesta. Lisäyksen mukaan kaupunginvaltuusto päättäisi käynnistää "Helsinki kuvataidekaupunkina" -esityksen valmistelun.

– Esityksessä Helsinki selvittää keinoja edistää kaupunkimme kuvataidekentän kehittämistä kokonaisuutena muiltakin osin kuin Guggenheim-hankkeen kautta. Näitä keinoja voivat olla mm. galleriakenttää, työtiloja, taideapurahoja, taidekasvatusta ja kokoelmapoliitiikkaa koskevat toimenpiteet kuten aikalaistaiteen hankintoja museoiden kokoelmiin. 2-4 miljoonan esitys keinoista tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi helmikuussa 2017 ja osoitetaan rahoitus kaupunginhallituksen käyttövaroista, kaupunginkanslia kertoo tiedotteessaan.