Guggenheimin Helsingin taidemuseon tonttivarauksen ja arkkitehtuurikilpailun hyväksyminen Helsingin kaupunginhallituksessa näyttää lupaavalta.

Helsingin vihreät ilmoitti tänään olevansa valmis tietyin ehdoin puoltamaan tontin varaamista museolle Helsingin Eteläsatamasta, jolloin museon arkkitehtuurikilpailu voitaisiin käynnistää.

Vihreillä on kaupunginhallituksessa neljä jäsentä. Museohanketta kannattavalla kokoomuksella on viisi jäsentä, joten yhdessä vihreät ja kokoomus muodostavat 15-jäsenisessä kaupunginhallituksessa enemmistön.

– Tontin varauksen puolesta olemme valmiit äänestämään sillä ehdolla, että tämä ei sido kaupunkia yhtään mihinkään, vihreiden hallitusryhmän puheenjohtaja Hannu Oskala sanoo Uudelle Suomelle.

Vihreiden mukaan ehtoina tonttivarauksen hyväksymiselle on, että varaus ei tarkoita sitoutumista varsinaiseen museoon, arkkitehtuurikilpailua ei järjestetä julkisilla varoilla, ja kilpailun ollessa käynnissä kaupunki teettää omat laskelmat museon kustannuksista ja hyödyistä.

Guggenheim on luvannut kustantaa kilpailun, eikä kipailu sido kaupunkia. Tällä hetkellä käytössä on ollut vain Guggenheimin omat kustannuslaskelmat, mutta kaupungin on tarkoitus teettää vielä omat laskelmansa, joten vihreiden ehdot täyttyvät.

Kilpailun järjestäminen ja aikataulu olisi kaupunginhallituksen hyväksynnän jälkeen Guggenheim-säätiön käsissä.

– Tonttivaraukset perinteisesti tehdään kahdeksi vuodeksi kerrallaan, joten sinä aikana kilpailu varmasti tapahtuu, Oskala sanoo.

Arkkitehtuurikilpailun ratkettua vihreillä on lisää ehtoja ennen hankkeeseen sitoutumista.

Vihreiden mukaan Guggenheim-museo pitää toteuttaa osana laajempaa Helsinki kuvataidekaupunkina -hanketta, ja Helsingin taidemuseon toimintaedellytyksiä on parannettava hankkeen yhteydessä.

Vihreät myös haluavat esimerkiksi, että museon Guggenheim-säätiölle tilitettävät lisenssimaksut on maksettava yksityisin varoin, Helsingin keskustakirjasto on rakennettava ennen kuin museon rakennustyöt alkavat ja museon hallinnossa on oltava mukana suomalaisen kulttuurielämän, kaupungin ja valtion edustajia

Lisäksi vihreät vaatii esimerkiksi konkreettisempaa tietoa museon näyttelytoiminnasta ja esimerkiksi designin ja taiteen suhteesta museon näyttelyissä.