Suomalaiset suuryritykset tyrmäävät väitteen, että työpaikoilla ei olisi varauduttu tarpeeksi hyvin pian iskevään sikainfluenssaepidemiaan. Esimerkiksi Wärtsilällä tautia on seurattu tiiviisti keväästä lähtien. Nyt yrityksessä varaudutaan jo jakamaan työntekijöille hengityssuojaimia ja desinfiointiainetta.

Wärtsilä teki varautumissuunnitelman heti huhti-toukokuun vaihteessa, kun sikainfluenssa tuli maailman tietoisuuteen, kertoo viestintäjohtaja Atte Palomäki. Tuolloin Wärtsilä asetti Meksikoa koskevan matkustuskiellon, joka myöhemmin on kumottu.

- Parhaillaan päivitämme varautumissuunnitelmaa. Varaudumme siihen, että kolmasosa henkilöstöstä on sairaslomalla, Palomäki kertoo Uudelle Suomelle.

Wärtsilä rakentaa suunnitelmansa siten, että tiettyjen ehtojen täyttyessä otetaan tietyt toimenpiteet käyttöön. Wärtsilä on myös yhteydessä eri maiden terveysviranomaisiin ja jokaiselle tuotantolaitokselle on täsmennetyt ohjeensa.

- Varaudumme esimerkiksi siihen, että jossain vaiheessa töihin tulevalle henkilöstölle olisi tarjolla hengityssuojaimia ja desinfioimisainetta. Myös karanteeni saattaa olla joissain tilanteissa mahdollinen.

Finnairilla normaalit järjestelyt

Neste Oililla oli toimintasuunnitelma tehtynä jo lintuinfluessan varalle.

- Sikainfluenssaan on varauduttu keväällä perustetulla työryhmällä. Yrityksen asiantuntijaryhmä on esittänyt kesällä tarkennetun pandemiasuunnitelman Suomen ja ulkomaiden yksiköihin. Suunnitelmassa esitellään toimintaohjeet sekä nimetään varahenkilöt eri tehtäviin, kertoo henkilöstöjohtaja Hannele Jakosuo-Jansson.

Finnairilla sikainfluenssa ei ole aiheuttanut mitään erityistoimenpiteitä sairauksiin varautumisen suhteen. Yhtiö luottaa pitkälti tavanomaisen järjestelmän toimivuuteen.

- Finnairilla on jatkuvasti käytössä varallaolojärjestelmä, jolloin joustavat muutokset ovat mahdollisia. Pandemian aikana jatkuvaa valmiutta sopeutetaan. Lentoliikennettä eivät sairauspoissaolot eivät tule häiritsemään, kertoo viestintäpäällikkö Senja Larsen Finnairilta.

"Suunnitelma rajua tilannetta varten"

Päivittäistavarakauppayhdistys on tehnyt kansalliseen varautumissuunnitelmaan pohjautuvan, koko elintarvikeketjun kattavat toimintaohjeet lintuinfluenssapandemian varalle. Yhdistykseen kuuluvat suurimmat suomalaiset elintarvikeketjut.

- Suunnitelma on tehty rajua tilannetta varten. Nykyistä tilannetta seurataan, mutta sikainfluenssatapauksessa ei ole tullut yllättävää uutta tietoa, joka olisi vaatinut muutoksia toimintaohjeisiin, kertoo Päivittäistavarakauppayhdistyksen johtaja Ilkka Nieminen.

Nieminen painottaa, että tavallinen elintarvikehygienia ja normaalit suojautumiskeinot influenssalta riittävät, vaikka ollaankin tekemisissä elintarvikkeiden kanssa.