Suomen valtio antaa korvauksia sikainfluenssarokotuksesta narkolepsian saaneille.

Lääkevahinkovakuutuspooli katsoo, että sikainfluenssaa vastaan annetulla Pandemrix-rokotteella ja 4-19-vuotiaiden lasten ja nuorten narkolepsialla on syy-yhteys. Kyseessä on siten korvattava lääkevahinko. Lääkevahinkovakuutuspooli käsittelee parhaillaan yksittäisiä korvaushakemuksia.

- Ennakkotietojen mukaan Pandemrix-rokotteesta aiheutuvien lääkevahinkokorvausten yhteismäärä ylittää tulevien vuosien aikana Lääkevahinkovakuutuspoolin korvauskaton. Valtio sitoutuu vastaamaan korvauskaton ylittävistä korvauksista. Näin varmistetaan se, että jokainen rokotteen vuoksi narkolepsiaan sairastunut lapsi ja nuori saa korvauksen juuri sen suuruisena kuin laissa ja vakuutusehdoissa on määritelty, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo.

- Korvaukset tuovat kaivattua apua perheiden taloudelliseen tilanteeseen, vaikka niillä ei voida sairastumisesta seurannutta inhimillistä tuskaa poistaa. Valtion sitoutuminen korvauksiin takaa narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja nuorten perheille korvausten jatkuvuuden, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) toteaa.

Lääkevahinkovakuutus korvaa perheille aiheutuneista sairaanhoitokuluista ja ansionmenetyksistä Kelan korvauksen ylittävän osan. Vakuutus korvaa myös hoidossa käytettävät lääkkeet. Lisäksi korvataan sekä tilapäinen että pysyvä haitta.