Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan Suomen riippuvuus kansainvälisestä puolustusyhteistyöstä tulee kasvamaan ensi vuosikymmenellä.

Häkämies kyseenalaisti maanpuolustuskurssin avajaisissa kuitenkin pelkän yhteistyön riittävyyden uskottavan puolustuksen järjestämiseksi.

–Meidän on muistettava, että yksikään näistä yhteistyöjärjestelyistä ei takaa meille tukea sotilaallisessa kriisissä ja kuitenkin olemme tuesta riippuvaisia, ministeri korosti. Nato-jäsenyyttä turvatakuineen hän ei kuitenkaan suoraan suosittanut.

–Miten syvälle kansainvälisessä yhteistyössä menemme, on luonnollisesti poliittinen päätös, johon seuraava eduskunta, hallitus ja tasavallan presidentti ottavat kantaa.

Häkämies punoi Suomen puolustuksen nykyjärjestelyt talvisotaan, jonka opetuksia on hänen mielestään syytä miettiä vielä 70 vuotta myöhemmin. Mikäli uskottava puolustus halutaan taata ensi vuosikymmenen puolivälin jälkeenkin, on haettava uusia ratkaisuja.

–Näiden ratkaisujen hakeminen kriisin jo ollessa ovella ei onnistu. Tämä oli keskeinen opetus myös talvisodan kynnyksellä ja sen aikana.