Kansallissosialistisessa Kohti vapautta –mielenosoituksessa itsenäisyyspäivänä Helsingissä nähdyt hakaristiliput puhuttavat suomalaisia. Poliisi takavarikoi hakaristiliput kesken mielenosoituksen.

”Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi”, yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo ykskantaan, että natsiliput eivät kuulu Suomeen.

”Natsiliput eivät kuulu Suomeen eikä muuallekaan. Ne eivät edusta millään tavalla suomalaisen yhteiskunnan arvoja”, hän tviittaa.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan poliisi toimi oikein.

”Oikea päätös poliisilta takavarikoida natsiliput. Veteraanit eivät taistelleet siksi, että natsiliput saisivat liehua. Itsenäisyydestä taisteltiin, jotta suomalaiset saisivat elää rauhassa ja turvassa maassa, jossa ihmisarvo on jakamaton. Natsismi ei edusta mitään näistä”, hän kommentoi Twitterissä.

Oppositiopuolue sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan muistuttaa, että itsenäisyyspäivää vietetään vapauden vuoksi.

”Oikein, että poliisi takavarikoi natsiliput, joilla ei ole mitään tekemistä itsenäisyyden ja vapauden kanssa. Ne liput eivät kuulu kaduille vaan museoihin muistuttamaan natsien rikoksista ihmisyyttä vastaan”, hän tviittasi.

Opettaja ja tutkija Minja Koskela puolestaan sanoo suoraan, että kyseessä on ”on surkea esitys demokraattisen sivistysvaltion nykytilasta”.

”Suomi on tutkitusti Euroopan rasistisin maa ja tämä itsenäisyyspäivä on surkea esitys demokraattisen sivistysvaltion nykytilasta. Hakaristilipun heiluttaminen ei ole osoitus sananvapaudesta vaan pyrkimys sananvapauden rajoittamiseen.”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi jo aikaisemmin päivällä pitävänsä ääriliikkeiden marsseja vastenmielisinä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson puolestaan kuvaili tapahtumia kammottaviksi.

Lue lisää:

Neljä otettiin kiinni mielenosoituksessa – ”Hakaristilippuja Helsingissä itsenäisyyspäivänä, todella kammottavaa”

Jan Vapaavuori: ”Natsien marssiminen kaupungin kaduilla on vastenmielistä!”