Englantilaisen East Anglian yliopiston ilmastotieteiden laitokselle tehty tietomurto on kiihdyttänyt ilmastonmuutosskeptikkojen epäilyt uudelle tasolle.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan maailman johtavimpiin ilmastotutkimuslaitoksiin kuuluvan East Anglian tutkijoiden väliset sähköpostit vuotivat julkisuuteen torstaina.

Ilmastonmuutosskeptikkojen blogeissa ja keskustelupalstoilla joitakin hakkeroinnin paljastamia tietoja pidetään todisteena siitä, että ilmastoalan tutkijat ovat muokanneet tieteellisiä havaintojaan sopivimmiksi omiin tarkoitusperiinsä eli "ilmastonmuutoksen uhkien korostamiseen".

Sähköposteissa - joita epäillään tekaistuiksi - tutkijat näyttäisivätkin pohtivat, millaisia moraalisia ja juridisia ongelmia tietojen muokkaamisesta voi syntyä.

Yliopiston edustaja on BBC:n mukaan vahvistanut, että hakkeri on päässyt sisälle yliopiston järjestelmään ja saanut haltuunsa sähköposteja, mutta ei sitä, ovatko kaikki internetissä julkaistut viestit aitoja.

-Materiaalin määrän vuoksi emme voi vielä vahvistaa, onko kaikki materiaali aitoa, yliopiston edustaja sanoi BBC:n mukaan.

Viestejä arvellaan tekaistuiksi, sillä ne olisivat hyvä keino asettaa ilmastotutkijat epäilyttävään valoon juuri Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla.

Tietomurron tehnyt toistaiseksi tuntematon taho on levittänyt verkkoon tuhansia yliopiston tutkijoiden asiakirjoja. Poliisi tutkii tapausta.