Turun yliopiston politiikan tutkija Erkka Railo arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps.) ulostulon taustalla on perussuomalaisten laskeva kannatus gallupeissa.

Halla-aho sanoi eilen Lännen Median haastattelussa, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on vältellyt maahanmuuttokysymystä, vaikka siihen kriittisesti suhtautuminen on keskeinen osa perussuomalaisten kannatusta.

- Halla-aho painaa paniikkinappulaa, kun puolueen kannatus on romahtanut, Railo kirjoittaa Twitterissä.

- Puolueen maahanmuuttolinjaukset ovat kuitenkin pitkälti hänen [Halla-ahon] omaa käsialaansa. Luulen, että tyytymättömyys kohdistuu siihen, etteivät nämä näkemykset ole saaneet tarpeeksi näkyvyyttä puolueen kampanjoinnissa, Railo sanoo Uudelle Suomelle.

Railon mielestä Soini tasapainottelee hallituskelpoisuuden ja äänten haalimisen välimaastossa.

- Tämä on Soinille vähän hankala asetelma. Hän on halunnut ylläpitää puolueen hallituskelpoisuutta ja varonut rasistista leimaa.

Railon mielestä maahanmuuttokriittisyys ei kuitenkaan ole Soinille vierasta, mikä näkyi esimerkiksi vuoden 2012 kuntavaalien alla Soinin kommenteissa. Railo myöntää, että kuvio voi olla tarkoituksella tai tahattomasti sellainen, että Halla-aho on maahanmuuttokriittinen äänitorvi, kun taas Soini yrittää saada puolueensa seuraavaan hallitukseen pitämällä aiheesta matalaa profiilia.

Railon mielestä on myös mahdollista, että Halla-aho haluaa haastaa Soinin, mutta ”siihen on vielä pitkä matka”. Railo arvioi, että perussuomalaiset on yhä vahvasti Soinin otteessa.

- Voi myös olla, että Halla-ahon ulostulo johtaa puolueen jakaantumiseen, mutta siihenkin olisi vielä matkaa.

Soini on viime aikoina ollut hiljainen perussuomalaisten kahdesta suuresta teemasta, maahanmuutosta ja eurokriisistä. Railon mielestä Soinille ei ehkä ole yksinkertaisesti annettu näkyvyyttä tiedotusvälineissä. Kreikan tilanne on jälleen epävakaa, mutta:

- Tilanne on nyt uusi, velkakriisin tilanne ei ole niin vakava kuin vuonna 2011. Kreikan erosta eurosta on puhuttu jo pitkään.

Perussuomalaisten poliittista vastustajaa SDP:tä edustava Antti Koskela arvioi Puheenvuoro-blogissaan, että perussuomalaiset on selvästi jakautunut kahteen fraktioon.

- Mikäli perussuomalaiset saavat huhtikuun vaaleissa niin heikon tuloksen kuin miltä nyt näyttää, maahanmuuttokriittiset saattavat hyvinkin vaatia puheenjohtajan vaihdosta, Koskela kirjoittaa.