Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toivoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ehdotus pakolaiskiintiön kasvattamisesta on vain poliittista teatteria.

Pääministeri Sipilä ilmoitti maanantaina Yleisradion haastattelussa olevansa valmis jopa lähes kolminkertaistamaan Suomen pakolaiskiintiön 2000 henkeen vuodessa. Hallituskumppani Sininen tulevaisuus kuitenkin torppasi aloitteen pikaisesti.

– Perussuomalaiset toivovat, että pääministerin puheet pakolaiskiintiön nostosta ovat pelkkää teatteria, jolla halutaan antaa hallituksen äänettömänä yhtiömiehenä toimiville ”Sinisille” mahdollisuus profiloitua ”tiukan linjan” kannattajina. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, on syytä epäillä pääministerin arvostelukykyä, Halla-aho sanoo tiedotteessaan.

Halla-aho myöntää, että kiintiöpakolaiset, joita Suomeen tulee nyt 750 vuodessa, ovat sinänsä ”pienen mittaluokan kysymys verrattuna spontaanisti Suomeen hakeutuviin turvapaikanhakijoihin”. Hänen mukaansa Sipilän ehdotus pakolaiskiintiön nostamisesta on kuitenkin nykyisessä tilanteessa vastuuton ja symbolisesti merkittävä.

– Ensinnäkin Suomi on yksi harvoista EU-maista, jotka ovat toteuttaneet täysimääräisesti osuutensa Italiaan ja Kreikkaan tulleiden turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista. Toiseksi Suomi oli vuonna 2015 väkilukuun suhteutettuna yksi keskeisistä turvapaikanhakijoiden kohdemaista. Pääministeri Sipilä pahensi tilannetta henkilökohtaisesti lupaamalla julkisesti kotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, ja tämä lupaus uutisoitiin lähes reaaliaikaisesti esimerkiksi Irakissa, Halla-aho sanoo tiedotteessaan.

– Vähin, mitä vastuullinen hallitus voisi tässä tilanteessa tehdä, on Tanskan hallituksen tavoin lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanoton toistaiseksi. Kiintiöpakolaisjärjestelmä luotiin aikana, jolloin Suomeen hakeutui spontaaneja turvapaikanhakijoita hyvin vähän, mutta maailma on muuttunut. Pakolaiskiintiöön voidaan palata sitten, kun hallitus kertakaikkisesti katkaisee turvapaikanhakijoiden virran muiden turvallisten maiden, etenkin Ruotsin, kautta Suomeen, Halla-aho jatkaa.

Lue myös:

Juha Sipilän pakolaisaloite torpattiin heti – Terho: Turvapaikkakäsittelyt ensin ulos EU:sta

Yle: Pääministeri Sipilä nostaisi roimasti Suomen pakolaiskiintiötä – 2000:een 750:stä

Sininen tulevaisuus: Turvapaikkahakemusten käsittely siirrettävä Euroopan ulkopuolelle

Poliisin tviitit turvapaikanhakijoista kouluissa nostatti myräkän – Kansanedustaja vie poliisijohdolle