Korkein oikeus määräsi osan Jussi Halla-ahon (ps.) kirjoittamasta tekstistä ”poistettavaksi yleisön saatavilta ja hävitettäväksi”. Halla-aho sai tuomion perjantaina, mutta hän ei ollut vielä tiistai-iltaan mennessä poistanut oikeuden määräämiä osia kirjoituksestaan.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää tapausta ”erikoisena”.

- Kyllä hänen pitää se tietysti poistaa välittömästi, kun se on oikeuden päätöksellä niin määrätty, Tolvanen kertoo Uudelle Suomelle.

- Se pitäisi poistaa heti kun hän on saanut päätöksen tiedoksi ja niin pian kun se on teknisesti mahdollista. Olen melko varma, että hän on sen päätöksen jo saanut.

Jos Halla-aho ei poista tekstiään, se poistetaan Tolvasen mukaan ”viranomaisen toimesta”.

- Päätös pistetään täytäntöön pantavaksi ulosottomiehen kautta. En tiedä miten se onnistuu. Se on mielenkiintoinen kysymys, Tolvanen sanoo.

- Kai siinä voi tarvittaessa käyttää myös uhkasakkoa.

Tolvanen ihmettelee Halla-ahon kommentteja tuomiostaan. Halla-aho on kertonut tuomionsa olevan ”väärä ja epäoikeudenmukainen” ja ”muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta”.

- Kyllä tuomioon pitää kaikkien tyytyä, eikä ole sopivaa, että tuossa asemassa oleva henkilö alkaa oikeuden päätöksiä arvostelemaan. Hän voi olla sitä mieltä, mutta julkinen oikeuden päätöksen vähättely on kansanedustajalta sopimatonta.

- Hän on suhtautunut asiaan hyvin vähättelevästi, ikään kuin se olisi vain mielipide. Ei se sitä ole. Se on oikeuden ratkaisu, eikä ne koskaan mitään mielipiteitä ole, Tolvanen sanoo.

Halla-aho tuomittiin Korkeimmassa oikeudessa sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeuden määrämät osat tekstistä Halla-aho on poistanut jo aiemmin.

Eduskuntaryhmien johtajat kokoontuvat keskiviikkona pohtimaan Halla-ahon jatkoa eduskunnan hallintovaliokunnan johdossa.