Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaatii hallitusta puuttumaan Helsingin kaupunginhallituksen päätökseen paperittomien palveluista. Apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) puolestaan katsoo, että Helsingin tulee seurata asiassa tarkasti muiden maiden linjauksia.

Kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari Pakarinen äänesti paperittomien elämää ja elinolosuhteita helpottavaa aloitetta vastaan kaupunginhallituksessa. Aloite meni kuitenkin täpärästi läpi ja kaupunginhallitus päätti lähettää päätösehdotuksen kaupunginvaltuustoon.

Ehdotuksessa Helsinki lisää paperittomien – tai laittomasti maassa oleskelevien – ihmisten oikeuksia. Valtuustolle esitetään, että paperittomat saavat välttämättömän huolenpidon ja toimeentulon kuten ruoan, majoituksen ja kiireellisen sairaanhoidon lisäksi oikeuden ”välttämättömään” sairauksien hoitoon, lääkitykseen, hoidon seurantaan, rokotuksiin sekä hammashoitoon ”samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijat”.

Kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen (ps.) arvosteli aiemmin aloitteen rapauttavan Suomen turvapaikkajärjestelmää ja piti tilannetta täysin absurdina, sillä valtio pohtii päinvastoin, miten laittomasti maassa oleskelua vähennetään tehokkaasti. Lue tarkemmin: Perussuomalainen valtuutettu: “Helsinki romuttaa turvapaikkaprosessia”

Halla-ahon mielestä kaupunginhallitus ”tuhoaa päätöksellä aktiivisesti ulkomaalaislainsäädännön ja turvapaikkamenettelyn uskottavuutta”.

–Maksuttomat terveyspalvelut ovat maailmassa harvinaista herkkua. On ilmiselvää, että sellaisten tarjoaminen kaikille halukkaille ensinnäkin houkuttelee kielteisen päätöksen saaneita ihmisiä jäämään laittomasti Suomeen ja toiseksi houkuttelee maahan lisää ihmisiä, joilla ei ole laillisia edellytyksiä kansainväliseen suojeluun tai oleskelulupaan muilla perusteilla, Halla-aho sanoo Facebookissa.

Halla-aho huomauttaa, että Sipilän hallitus on vakuuttanut ”puuttuvansa ongelmaan ja rohkaisevansa laittomasti maassa olevia palaamaan kotiinsa”.

Lue hallituksen suunnitelmista: Ministeriö: Laittomasti maassa oleva voisi jatkossa saada 6 kk vankeutta – ”Jokamiehen kiinniotto-oikeutta ei tule”

–Jos Suomen suurin kaupunki ja maahanmuuttajien pääasiallinen kohdepaikkakunta päinvastoin kaikin keinoin houkuttelee heitä jäämään, maan hallituksen tavoitteilta katoaa pohja. Aikooko maan hallitus lainsäädännöllisin tai muin keinoin puuttua siihen, että maan pääkaupunki houkuttelee kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneita ihmisiä jäämään maahan ja siten sabotoi hallituksen tavoitetta saada laittomasti maassa oleskelevat poistumaan maasta?

Aloite eteni maanantaina kaupunginhallituksesta valtuustoon äänin 8–7. Pakarisen lisäksi sitä vastaan äänestivät Terhi Koulumies (kok.), Jaana Pelkonen (kok.), Mika Raatikainen (ps.), Wille Rydman (kok.), Tomi Sevander (sd.) ja Jan Vapaavuori (kok.).

–Olen sitä mieltä, että kiireellinen hoito on tarjottava kaikille. Kansalaisuudesta riippumatta kenenkään ei pidä kuolla Helsingin kaduille. Palvelujen laajentamisen osalta seuraisin kuitenkin tarkasti muiden maiden linjauksia, ettei meillä ei ole tarjolla sellaisia etuja, joita ei muualta saa. Jotta pystymme tarjoamaan sen kiireettömän hoidon ja esim. opetuspalvelut kaikille maahan tuleville, palveluja tarvitsevien lukumäärän pitää pysyä hanskassa, Pakarinen kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Aloitteen puolesta äänestivät Paavo Arhinmäki (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Maria Ohisalo (vihr.), Marcus Rantala (r.), Nasima Razmyar (sd.), Anni Sinnemäki (vihr.), Reetta Vanhanen (vihr.) ja Sanna Vesikansa (vihr.).

Aloitteessa taataan lisäksi raskaana oleville ja pienten lasten perheille mahdollisuus pidempikestoiseen kriisimajoitukseen. Aloitteen oli alkujaan tehnyt Veronika Honkasalo.