Suomelle valitaan tänään 13 edustajaa Euroopan parlamenttiin. Etukäteisarvioiden mukana kovin kisa käydään kahdesta viimeisestä meppipaikasta.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän ennusteen mukaan paikat 12 ja 13 menevät keskustalle ja kokoomukselle. Ne olisivat keskustan kolmas ja kokoomuksen neljäs paikka.

-Kokoomus on vaalien ennakkosuosikki, ja gallupit puoltavat puolueelle neljää paikkaa. Puolueen äänestäjät käyvät myös eurovaaleissa perinteisesti ahkerasti uurnilla. Siksi puolue on jo laittanut shamppanjansa tai ainakin cavansa kylmenemään, jotta vaali-iltana voidaan juhliaveret seisauttavaa neljän läpimenijän tulosta, Puheenvuoron bloggaaja Lauri Miikkulainen arvioi.

Hän muistuttaa, että myös vihreät kamppailevat toisen meppipaikkansa osalta sijoituksesta viimeisenä läpimenijänä. Viimeisille meppipaikoille on tarjolla myös RKP:n ehdokkaita. RKP:llä on perinteisesti vahva kannatus Ahvenanmaalla, joka ei ole mukana gallupeissa.

-Autonominen maakuntamme ei näy ennakkogallupeissa, ja tulee nostamaan ryhmän kannatusta. Näin on käynyt ennenkin. Rkp:n kannatuksen laskua ennustetaan vaaleissa toisensa jälkeen, mutta lopulta Ahvenanmaa tulee ja pelastaa ja rkp voi huokaista helpotuksesta, Miikkulainen toteaa.

Perussuomalaisten tilanne on yksi vaali-illan mielenkiinnon kohteita. Puolueelle on etukäteen ennustettu kahta paikkaa Euroopan parlamentissa.

-Jussi Halla-aho tulee olemaan suuri ääniharava vaaleissa, mutta ennusteiden mukaan hänen ja Sampo Terhon imu ei riitä nappaamaan mukaansa kolmatta meppiä. Ennuste perustuu osin siihen, että äänestysaktiivisuus on jäämässä matalaksi. Tällöin potentiaalisten persujen äänestäjien uskotaan pysyvän nukkuvien puolella, Miikkulainen sanoo.

Halla-ahon kanssa vaalien äänikuninkuudesta kilpailee kokoomuksen Alexander Stubb.

-Kaikki on tehty ja nyt voidaan vain jännittää lopputulosta. Tunne on tässä vaiheessa aina jotenkin surrealistinen. Päässä pyörii, Stubb kommentoi Facebookissa.

Kokoomuksen ehdokas, istuva meppi Sirpa Pietikäinen listaa omassa Puheenvuoron blogissaan vaalikampanjointinsa numeroin.

-Kolmisensataa tapahtumaa, nelisenkymmentä paneelia, Suomea kierretty Lapista Hankoon ja Porista Joensuuhun. Viimeiset viikot viideltä ylös ja kymmeneltä kotiin. Yli 10 000 kilometriä autoilua, melkein saman verran junailua, muutama lento, Suomi on suuri maa, 5 000 itse jaettua esitettä kädestä käteen.

Mielenkiintoinen tilanne on myös keskustalla, jonka Olli Rehn on ennakkoarvioissa yksi vaalien ääniharavoista. Keskustan gallup-kannatus on ollut laskussa.

Keskustan ehdokkaana on myös puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, joka kommentoi omia mahdollisuuksiaan Puheenvuoron blogissaan.

-Minun osaltani tarjolla ovat äärimmäiset vaihtoehdot. Valtaosa äänistä annetaan vasta vaalipäivänä. Niiden turvin voin nousta ainakin Keskustan äänikuninkaaksi. Toisaalta gallupin mukaan Keskustan kolmas paikka on täpärällä ja oma valintani saattaa siten olla hiuskarvan varassa.

Uusi Suomi on tänään paikalla eri puolueiden tilaisuuksissa.