Eduskunnan puhemiehen tehtävästä on alettu puhua vaalien toiseksi suurimman puolueen eli perussuomalaisten paikkana. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuitenkin muistuttaa, että perinne on toinen.

Uusi Suomi kysyi Orpolta tiistaina, miten kokoomus näkee asian: kuuluuko puhemiehen paikka eduskuntavaalien toiseksi suurimmalle puolueelle vai toiseksi suurimmalle hallituspuolueelle.

”Eduskuntahan sen sitten päättää, mutta perinne on ollut se, että puhemiehen paikka on toiseksi suurimman hallituspuolueen paikka”, Orpo vastasi.

Media on vaalien jälkeen alkanut hahmotella puhemiehen tehtävää perussuomalaisille, ja myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut, että eduskunnan puhemiehen paikka kuuluu perussuomalaisille vaalituloksen perusteella.

Käytäntö on kuitenkin viime vuosikymmeninä ollut, että puhemies valitaan nimenomaan toiseksi suurimman hallituspuolueen, ei automaattisesti toiseksi suurimman puolueen, riveistä. Niin lehtiartikkeleissa kuin Wikipediassakin todetaan, että ”eduskunnan puhemies on yleensä toisen suuren hallituspuolueen jäsen ja tulee eri puolueesta kuin pääministeri”.

Asian vahvistaa Uudelle Suomelle myös Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

”Kun katsoo sitä listaa [eduskunnan entisistä puhemiehistä], niin se on ollut nimenomaan toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja”, Jokisipilä toteaa muistuttaen, että kyse on vakiintuneesta tavasta, ei säännösten tai lakien määrittämästä välttämättömyydestä.

Eduskunnan puhemies on valtiollisessa protokollassa presidenteistä seuraava.

Hallitusneuvottelujen ajan puhemiehenä toimii väliaikaisesti suurimman puolueen edustaja.

LUE MYÖS:

Petteri Orpolta ehto Antti Rinteelle: ”Kokoomus ei voi olla paha poliisi”

Juha Sipilä eroaa – ”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen

Keskustan johto: Kansa osoittanut puolueen oppositioon – 9 ehtoa hallitukseen