Suomen Penin varapuheenjohtaja Jarkko TonttiKuva: Wikimedia Commons / Jacques de Tonnerre

Sananvapausjärjestö Suomen Penin mukaan ihmisoikeuksien ja sananvapauden nimissä ei voi blogiinsa kirjoittaa ihan mitä tahansa. Penin varapuheenjohtaja Jarkko Tontti kritisoi helsinkiläistä kaupunginvaltuutettua Jussi Halla-ahoa (ps./sit.) siitä, että hän on kirjoittanut blogeissaan yhdestä kansanryhmästä yleistäen, ei yksilöinä.

Tänään oikeuden eteen astunutta Halla-ahoa syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomiseen. Syytteet liittyvät Halla-ahon blogikirjoitukseen, jossa hän yhdisti islamin pedofiliaan. Lisäksi hän väitti, että muun muassa ohikulkijoiden ryöstely on somalien erityispiirre.

- Niin tärkeä ihmisoikeus kuin sanavapaus onkin, täytyy harkita ja punnita kommentteja, kommentoi asiaa Sananvapausjärjestö Suomen Penin varapuheenjohtaja Jarkko Tontti Uudelle Suomelle.

Halla-ahon yksi keskeisimmistä teeseistä on median luoma kaksoisstandardi: se ettei Suomessa voi puhua ja kirjoittaa kaikista väestönosista samalla tavoin.

Tontti pitää koko asetelmaa vääränä. Hän sanoo olevansa harmistunut yleisestä väestöryhmittäisestä ajattelusta, kun hänen mielestään pitäisi puhua yksilöistä.

- Jos olen oikein Halla-ahon ja hänen kannattajiensa näkökantaa ymmärtänyt, he perustavat maahanmuuttokritiikkinsä esimerkiksi siihen, että muodollisesti muslimi toteuttaisi Halla-ahon ja hänen kannattajiensa Koraanista löytämiä ohjeita automaattisesti ja aina omassa elämässään. Näin ei onneksi ole, Tontti kertoo.

Halla-ahon kanssa samaa mieltä median kaksoisstandardeista on Uuden Suomen blogisti ja kristittyjä arvoja puolustava Simon Elo, joka kritisoi Tontin Vihreässä Langassa julkaistuja kirjoituksia kristinuskosta. Elo kirjoittaa blogissaan: "Tuskin kukaan siitä kiinnostuisi, jos nostaisin syytteen -- Vihreän Langan kolumnistia Jarkko Tonttia 'kansanryhmää vastaan kiihottamisesta', kun hän väittää Raamatun 'tursuavan vihapuhetta'? Saman hän sanoo myös Koraanista, mutta vain Halla-aho on syytettyjen penkillä."

Tontti myöntää, että joku kristitty voi teksteistä loukkaantua. Hän haluaakin ravistella uskovia ihmisiä.

- Sitä ei voi käydä kieltämään, että Koraani ja Raamattu sisältävät hätkähdyttäviä väitteitä, Tontti puolustautuu ja kritisoi tiettyjen kristittyjen kirjaimellista tapaa tulkita tekstejä.

- Jokaisen kristyttynä itseään pitävän olisi syytä pohtia Raamatun sisältämiä väitteitä, hän jatkaa.

Tontti ei kuitenkaan katso, että hänen tekstinsä voitaisiin katsoa kansanryhmää vastaan kiihottamisena, kuten Halla-ahon tapauksessa.

- Uskontoja ja maailmankatsomuksia täytyy kritisoida perustellulla tavalla, kertoo uskonnottomaksi tunnustautuva Tontti.

Jussi Halla-ahon mahdollista rangaistusta hän ei lähde arvailemaan, ja hän jättää asian tuomioistuimen päätökseksi.

-Asiaa pitää katsoa kokonaisuutena, eikä irrottaa yksittäisiä lauseita, Tontti kommentoi Jussi Halla-ahon blogitekstejä.