Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo Uudelle Suomelle, että perussuomalaiset hyvin todennäköisesti asettaa oman presidenttiehdokkaan. Halla-aholla on asiasta valmiina esitys, joka on syntynyt puoluekentän selvästä viestistä.

Halla-ahon mukaan kanta on muuttunut sitten kesäkuun puoluekokouksen, jolloin hän itse vielä pohti mahdollisuutta asettua istuvan presidentin taakse ja ilmoitti jyrkästi, ettei itse lähde ehdolle.

–Meillä on puolueessa, sekä jäsenistön keskuudessa että puoluejohdossa, muuttunut siltä osin kanta, että me emme missään tapauksessa asetu kannattamaan istuvaa presidenttiä ja kyllä pidän hyvin todennäköisenä, että asetamme oman ehdokkaan, Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle.

Halla-ahon mukaan asia on esillä puoluehallituksessa 4. elokuuta ja puoluevaltuusto tekee asiasta päätöksen syyskuussa.

–Aion tehdä esityksen puoluehallitukselle, jotta puoluehallitus tekisi esityksen puoluevaltuustolle, mutta en voi, kuten ymmärrät, tässä tilanteessa sen ehdotuksen sisältöä avata.

Onko sellainen ehdotus kuitenkin mielessä jo?

–Se on tehty se päätös siitä ehdotuksesta kyllä.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset teki kesäkuussa paikallisyhdistyksille kyselyn, jossa kysyttiin, pitääkö puolueen asettaa oma presidenttiehdokas ja jos pitää, kenet pitäisi asettaa ehdokkaaksi.

–Kyllä sieltä tuli erinomaisen selkeä viesti siitä, miten tässä asiassa tulee toimia. Meillä on jäsenistö ja kannattajakunta hyvin pettynyt siihen, miten Sauli Niinistö puuttui perussuomalaisten sisäisiin asioihin ja hänelle kuulumattomin asioihin tämän hallituskriisin yhteydessä muun muassa neuvomalla sitä, millä periaatteella perussuomalaiset saa tehdä esityksiä omista ministerivalinnoistaan.

Elikä jäsenistöä on kuultu ja sen perusteella on jo muodostettu esitys?

–Esitys on valmis ja minä teen sen puoluehallitukselle 4. päivä elokuuta.

Ja tätä esitystä varten kuultu kentän viesti oli hyvin selkeä?

–Sauli Niinistö ei saanut lainkaan kannatusta ja meillä on parisataa paikallisyhdistystä, että kyllä se viesti oli hyvin selkeä.

Tuliko sieltä selkeä viesti siitä, kuka pitäisi asettaa ehdokkaaksi?

–Kyllä.

Voitko avata tätä yhtään tarkemmin?

–En aio vastata siihen kysymykseen. Sitä on ihan turha kysellä.

Halla-ahon mukaan valmiina oleva esitys on kaksikohtainen: ensimmäinen kohta koskee sitä, asetetaanko oma ehdokas ja toinen sitä, kuka pitäisi asettaa ehdokkaaksi.

Hallituskriisin ja perussuomalaisten hajoamisen jälkeen moni on veikannut joko ensimmäisen varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren tai Halla-ahon itse ryhtyvän ehdokkaaksi presidentinvaaleihin. Jo Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa kenttäväen joukossa tuntui olevan vahvaa kannatusta Halla-ahon ehdokkuudelle, joskin hän itse tuolloin oli jyrkästi sitä vastaan. Huhtasaari puolestaan on kertonut harkitsevansa ehdokkuutta ja ilmoittavansa ratkaisustaan loppukesästä.

Halla-aho valittiin puoluekokouksessa perussuomalaisten puheenjohtajaksi ylivoimaisella äänivyöryllä.

Lue myös:

Näkökulma: Halla-aho/Huhtasaari vs. Haavisto? Presidenttikisa toiselle kierrokselle

Jussi Halla-aho vastaa Simon Elon Venäjä-vihjailuun: ”Kuulostaa hullun horinalta”

Simon Elolta hurja vihjaus: Yrittikö Venäjä vaikuttaa Jussi Halla-ahon takana?

Touko Aalto: ”Halla-ahon potkut hallituksesta näyttää imagotempulta”

Jussi Halla-aho uskoo kovaan nousuun: ”Olemme selvinneet hyvin tästä kriisistä”