Pilapiirtäjä Ville Ranta kritisoi kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) saamaa korkeimman oikeuden tuomiota ja siitä lähtenyttä kohua piirroksellaan Kirkko ja kaupunki –lehdessä.

Piirroksessa Halla-aho sidotaan roviolle poltettavaksi. Otsikkona on ”sivistysvaltio iskee takaisin”.

- Sananvapauden rajat on samat kuin oikean arvomaailman rajat, sanoo yleisö piirroksessa.

Rannan mielestä Halla-ahon tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kuulostaa vakavammalta teolta kuin Halla-ahon kirjoitus oli ja ”sananvapauden rajat tulevat liian nopeasti vastaan tässä tapauksessa”.

- Halusin osoittaa, että en pidä siitä tuomiosta, enkä sen perusteista, Ranta kertoo Uudelle Suomelle.

Myös kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Effi ottaa kantaa Halla-ahon tuomioon kritisoimalla sananvapauden lainsäädäntöä ja etenkin pykälää kansanryhmää vastaan kiihottamisesta se pitää ”tulkinnanvaraisena”.

– Etenkin uusimman KKO:n tuomion perusteella on mahdollista, että erilaiset ei-toivotut mielipiteet ymmärretään tarvittaessa niin sanotun vihapuheen kaltaiseksi, Effin hallituksen jäsen Virpi Kauko kommentoi Effin kannanotossa.

Rannan mielestä on ”yhteiskunnan kokonaisetua ajatellen” huono asia, että bloggaajia lähdetään ”jahtaamaan”.

- Sananvapaudella on ilman muuta rajansa, mutta missä se raja menee? Minun mielestäni ne sananvapauden rajat ovat aika iholla.

Rannan mielestä ongelmallista on se, että sananvapauden rajat ovat esimerkiksi hänelle löysemmät, kuin Halla-aholle.

- Halla-aho sai tuomionsa arvomaailmansa pohjalta, eikä sen mitä hän oli tehnyt.

Ranta on Korkeimman oikeuden kanssa samaa mieltä siitä, että teksti oli rasistinen ”vaikka hän käytti sarkasmia”.

- Halla-aho on Suomen rasistien pääjehu ja ideologi. Se, että hän oli hallintovaliokunnan puheenjohtajana päättämässä maahanmuuttoasioista ja hänen annettiin olla siinä näinkin kauan, olisi voinut olla skandaali jo itsessään, Ranta sanoo.

Rannan mielestä suvaitsevaisina itseään pitävät eivät edes huomaa olevansa suvaitsemattomia. Ranta kertoo ”tykkäävänsä” Halla-ahosta, koska tämä pääsee ”kentän läpi” osoittaessaan suvaitsevaisten rasistisuuden.

- Halla-aholla on ovela tekniikka. Hän osaa esittää asiansa niin, että suvaitsevaiset tuohtuvat ja paheksuvat ja osoittavat oman konservatiivisuutensa.

Perussuomalaiset käyttävät Rannan mukaan demokraattisen yhteiskunnan arvoja sitä itseään vastaan vetoamalla tasa-arvoon ja sananvapauteen.

- He haluaisivat käyttää sananvapautta toisten sananvapauden rajoittamiseen. Esimerkiksi kantelemalla minun pilapiirroksesta julkisen sanan neuvostoon pelkästään siksi että kritisoin heitä, Ranta viittaa hänen viime jouluna tekemäänsä perussuomalaisia arvostelevaan pilapiirrokseen.

Perussuomalaiset yrittävät Rannan mukaan heittäytyä kansanryhmäksi väittämällä, että ”jos somalit ovat kansanryhmä niin mekin olemme ja jos somaleita ei saa haukkua niin ei meitäkään saa haukkua”. Rannan mielestä perussuomalaiset tietävät hyvin, että he eivät ole mikään kansanryhmä.

– Taustalla on se, että he haluavat kyseenalaistaa vähemmistöjen oikeudet Suomessa.

Rannan mielestä pitäisi kuitenkin muistaa se, että myös ”halla-aholaisilla” on sananvapaus, eikä ole hyvä, että heitä yritetään vaientaa.