Kokoomuksen ja keskustan puoluekokoukset käydään viikonloppuna Turussa ja Sotkamossa. Keskustan puoluekokous pyörähti käyntiin jo aamulla, kokoomuksen alkaa virallisesti iltapäivällä.

Uusi Suomi sekä Alma Talent ovat paikalla molemmissa kokouksissa ja raportoimme kokousten käänteistä tuoreeltaan. Kokousten pääaihe on poikkeuksellisesti sote-uudistus – ainakin median näkökulmasta – sillä kokousten henkilövalintoihin ei liity suurta dramatiikkaa. Toki kokouksissa myös tehdään puolueiden linjauksia.

Aivan kokousten alla hallitus sai kylmää vettä niskaansa Alma-tutkimuksesta, jossa selvitettiin sote-uudistuksen suosiota suomalaisten ja eri puolueiden äänestäjien keskuudessa. Sote-kapinallisistaan kärsineen kokoomuksen äänestäjistä vain 28 prosenttia ilmoitti kyselyssä tukevansa uudistusta. Kaikista vastaajista vain 18 prosenttia oli uudistuksen kannalla.

Lue lisää Alma-tutkimuksesta:

Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

Alma-analyysi: Veret seisauttava tutkimustulos – Mitä hallitukselle jää jäljelle?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka puolueen sote-kuohunnasta huolimatta on lunastamassa lauantaina jatkokauden puheenjohtajana ilman haastajia, ei ehtinyt kommentoida Alma-tutkimuksen tuloksia Uudelle Suomelle perjantaiaamuna. Hänen näkemyksensä tuoreista käänteistä selvinnee Turussa. Orpo kohtaa perjantaina kokouksen sote-keskustelussa myös armottoman puolueen sisäisen sote-kriitikon, Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren.

Myöskään pääministeri Juha Sipilällä ei ole keskustan puoluekokouksessa varsinaisia haastajia, joilla olisi laajempaa tukea pyrkimyksilleen. Keskusta valitsee uuden puoluesihteerin, mistä paikasta kisaavat Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala sekä ministeri Annika Saarikon avustaja Riikka Pirkkalainen. Puolueiden varapuheenjohtajakisoissa vahvoilla ovat jatkokausia hakevat nykyiset varapuheenjohtajat.

Hallitusvastuu on vaikuttanut puoluekaksikon kannatuksiin eri tavoin. Kokoomus on yhä kilpaillut Sdp:n kanssa suurimman puolueen paikasta, kun taas keskusta on laahannut jopa ennätyksellisen alhaisella tasolla. Aivan viimeisessä Ylen gallupissa kaksikko kuitenkin lähestyi toisiaan keskustan hieman piristyessä ja kokoomuksen hiipuessa.

Lue lisää: IL-US -kannatusmittaus: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä - keskusta historiallisen alhaalla

Uuden Suomen toimittaja Ossi Kurki-Suonio jututti puoluekokousmatkalla kokoomusvaikuttajia, Helsingin kaupunginvaltuutettu Ted Apteria sekä Etelä-Helsingin kokoomuksen sihteeriä Aku Aarvaa. Facebook-livenä näytetty lähetys katsottavissa alla.