Ravintolayritykset ovat saamassa noin 123 miljoonan euron tukipaketin, kertoo työministeri Tuula Haatainen (sd) hallituksen tiedotustilaisuudessa. Luku on arvio, joka voi vielä täsmentyä.

”Tällä mallilla voimme tukea yritysten lisäksi sitä, että mahdollisimman moni koronavirusepidemian takia lomautettu tai irtisanottu voi palata takaisin töihin”, Haatainen sanoo.

Noin 83 miljoonaa euroa tukipaketista hyvittää koronarajoituksista aiheutuneita menetyksiä. Haataisen mukaan hyvitykset määräytyvät yrityksen toiminnan laajuuden mukaan. Enimmillään yritys voi saada 500 000 euroa.

Haatainen kertoo, että hyvitysrahoihin liittyy leikkuri. Suuret yritykset saavat suhteessa vähemmän tukea kuin pienemmät toimijat. Ministerin mukaan tarkoitus on rajoittaa hyvityssummien nousua kohtuuttomiksi. Hän myös toteaa, että isoilla yrityksillä on enemmän neuvotteluvoimaa. Hyvitys maksetaan vain niille yrityksille, jotka ovat maksaneet veronsa.

Hyvitysrahat on tarkoitettu juokseviin kuluihin, jotka eivät jousta – niitä siis ei ole tarkoitettu esimerkiksi palkkoihin tai investointeihin.

Tukipaketista 40 miljoonaa euroa on menossa työllistämiseen. Työllistämistuen määrä työntekijää kohden on 1000 euroa ja tukea voidaan myöntää enimmillään 800 henkilöstä. Yrityksen muut saamat tuet voivat vaikuttaa lopulliseen tukisummaan. Työllistämisrahaa pitää hakea ja siihen liittyy ehtoja.

”Tuki, jota työntekijää kohden maksetaan, joka tapauksessa tulisi maksettavaksi, jos nämä henkilöt olisivat työttömiä”, Haatainen sanoo.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Antti Neimala arvioi, että ensimmäiset tuet voidaan lähettää yrityksille, parin viikon sisällä siitä, kun lakiesitys on hyväksytty.

Ravintolat tarvitsevat tukea, koska ne joutuvat pitämään koronaviruspandemian vuoksi ovensa suljettuina vielä toukokuun loppuun asti. Aiemmin tällä viikolla hallitus ilmoitti, että ravintolat voivat avata oviaan hallitusti kesäkuun alusta alkaen.

MaRa: Ei riitä

Matkailu- ja ravintolapalvelualan etujärjestö MaRa ei pidä hallituksen esittämää korvausta riittävänä. Järjestö vaatii, että eduskunta korottaa korvauksen 350 miljoonaan euroon.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa, että 120 miljoonaa euroa ei ole kohtuullinen korvaus ravintoloille.

”Perusteluna määrän pienuudelle on esitetty sitä, että muutkin toimialat ovat kärsineet. Koronaviruksen talouskatastrofin suurimmat kärsijät ovat olleet kiistatta ravintolat, hotellit, kylpylät, kongressikeskukset ja monet muut matkailualan yritykset, joista suurimmalla osalla on myös ravintolatoimintaa. Muiden suurten ja paljon työntekijöitä työllistävien toimialojen myynnin menetys ei yllä lähellekään näiden toimialojen menetyksiä”, Lappi sanoo tiedotteessa.

PAM toivoo tuen riittävän

Palvelualojen ammattiliitto PAM toivoo ravintoloiden tukipaketin riittävän säilyttämään alan työpaikat ja yritykset.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen toivoo, ettei viikkojen odottelu ole vielä ennättänyt aiheuttamaan alalle konkursseja.

”Hallituksen on kuitenkin valmistauduttava myös siihen, ettei tuki tällaisenaan välttämättä riitä, jos hakijoiden määrä ja kulut kasvavat arvioitua suuremmaksi, jolloin ala tulee tarvitsemaan lisää tukea”, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteen mukaan.

Matkailu- ja ravintola-ala työllistää noin 90 000 työntekijää. Heistä on PAMin uusimman suhdannebarometrin mukaan lomautettuna parhaillaan peräti kaksi kolmasosaa.