Hallitus aikoo tuplata sote-uudistuksen valinnanvapauspilottien määrärahat. Tämä tarkoittaa pilottien määrärahojen nostamista 100 miljoonasta eurosta 200 miljoonaan euroon. Asiasta päätettiin kehysriihessä.

Hallitus päättää uudistuksen ensimmäisen vaiheen toteutuksesta ”pilottihakemusten ja niitä tarkentavien neuvottelujen perusteella” toukokuussa. Hallituksen nyt päättämä 100 miljoonan euron lisärahoitus osoitetaan hankkeisiin myöhemmin.

Lisäksi maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun ja ohjaukseen osoitetaan 95 miljoonaa euroa vuonna 2019. Summalla katetaan maakuntien toiminnan ja maakunnissa tapahtuvan valmistelutyön kustannukset vuonna 2019. Lisäksi uudistukseen liittyvän digimuutosohjelman rahoitukseen varataan noin 98 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina iloitsi tiedotteessaan siitä, että ”sote-uudistuksen valinnanvapautta vahvistettiin kehysriihessä”. Hän oli tyytyväinen myös pilottien herättämään kiinnostukseen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että valinnanvapauspilotteihin on ollut hakijoita kaikista maakunnista.

– Valinnanvapauspilotit ovat valtavan tärkeä askel sote-uudistuksen toimeenpanossa. Maakunnat pääsevät kokeilemaan valinnanvapautta ennen koko uudistuksen voimaantuloa ja samalla myös ihmiset pääsevät tutustumaan siihen, miten vapaus valita toimii sosiaali- ja terveyspalveluista, Raassina toteaa tiedotteessa.

Raassina muistutti, että valinnanvapaus tulee voimaan vaiheistetusti.

– Nyt päätetyillä määrärahoilla pilotoinnissa ja valinnanvapauden toimeenpanossa voidaan onnistua, hän uskoo.