Pääministeri Juha Sipilän (kesk) torstaina ilmoittama tiedonantomenettely on hallitukselta varsin ovela ja fiksu taktiikka, kirjoittaa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen Puheenvuoron blogissaan.

Kunnanjohtajana ja kaupunginjohtajana toiminut tutkija Salminen antaa blogissaan ”ilmaisen tipsin” hallitukselle. Hän huomauttaa, että tiedonannon myötä hallituksen luottamus samalla mitataan – jälleen kerran. Tällä kertaa hallitus järjestää luottamuksensa mittauksen itse.

”Pöly Soini-kohun jälkeen ehti häthätää laskeutua, kun hallitus tekee asioista jälleen hallituksen luottamuskysymyksen”, Salminen kirjoittaa viitaten aiempaan opposition järjestämään luottamusäänestykseen.

”Taktiikka on varsin ovela ja fiksu, koska hallitus hamuaa taakseen myös eduskunnan tuen työmarkkinauudistuksille. Näin ollen se voi kertoa kansalaisille – jos luottamus syntyy – että myös eduskunta on samaa mieltä uudistuksista. Hartioita ay-liikkeen kanssa käytävään taisteluun siis levennetään. Onko sillä mitään vaikutusta kansalaisiin ja ay-liikkeeseen jää nähtäväksi.”

Salmisen vinkki on se, että loputtomiin hallitus ei pysty taktiikkaansa viljelemään.

”Valitsemallaan taktiikalla – tällä vauhdilla – pari kertaa kuussa mittautettava hallituksen luottamus käy pian hallitukselle vaaralliseksi. Mitä lähemmäksi ek-vaaleja tullaan, sitä suurempi riski hallitukselle on, että se käyttää valitsemaansa taktiikkaa”, hän kirjoittaa.

”On nimittäin niin, että vaalien lähestyessä ehdokkaat alkavat pelaamaan vahvemmin omaan pussiin, eikä hallituksen pussiin. Tämän luulisi hallituksenkin tiedostavan tai sitten se ei sitä tiedosta.”

Salminen toteaa, että ensi viikon äänestyksessä taktiikka voi mennä vielä läpi, mutta sen jälkeen siltä alkaa mennä pohja pois.

”Mielenkiintoista onkin seurata kuinka kauan hallitus rohkenee pelata upporikasta tai rutiköyhää.”

Hallituksen lakiesitystä voimakkaasti kannattava Suomen Yrittäjät ehti jo tulkita, että eduskunnan äänestys lopettanee ”pulinat” irtisanomissuojaa heikentävästä lakiesityksestä. Ay-liikkeestä on kuultu eriäviä mielipiteitä, sillä muun muassa suurta Teollisuusliittoa johtavan Riku Aallon mukaan hallituksen toimenpide ei vaikuta mitenkään liiton painostustoimiin.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Hallituksen siirto on pirullinen ay-väelle

Sipilän ilmoitus ällistytti Anna-Maja Henrikssonin: ”Joutuu miettimään, mistä tässä on kysymys”

Juha Sipilä: ”Käytämme poikkeuksellista keinoa” – eduskunta äänestää hallituksen työllistämislinjasta

Antti Rinne: Tästä Sipilän vedossa on oikeasti kyse – ”Naamioidaan työllisyyskeskusteluksi”