Euroopan komissio on antanut Suomelle lausunnon hallituksen tekemään ilmoitukseen alkoholin etämyynnistä. Komissio katsoo, että Suomen kaavailemat toimet ovat osin ylimitoitettuja.

Alkoholin etämyynnistä ovat kiistelleet etenkin samassa hallituksessa istuvat kokoomus ja keskusta.

Lue tuoreet kokoomuslaisten reaktiot:

Kokoomuksen Sarvamaa uudesta alkoholilausunnosta: ”Täysi shokki ministeriölle – heidän on pakko niellä tämä”

Kokoomuslaiset juhlivat alkoholikiistassa: ”Voitto vapaudelle – alkoholia etämyyntinä luovutuspaikasta”

”Pikaisen tutustumisen perusteella komissio ottaa kantaa ainoastaan lakiesityksen siihen kohtaan, jonka mukaan kaikkien etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonti kiellettäisiin. Sen sijaan nykyiseen kaikkien alkoholijuomien etämyyntikieltoon ulkomailta Suomeen komissio ei ota kantaa”, ministeriö arvioi omassa verkkoartikkelissaan.

Komission mukaan etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonnin rajoittaminen olisi EU:n perussopimuksen ja tavaroiden vapaan liikkumisen periaatteen vastaista. Se korostaa vastauksessaan, että vaikka tavaroiden vapaan liikkumisen periaatteesta voidaan poiketa terveyden edistämisen nojalla, täytyy toimien olla oikeasuhtaisia terveyshaittoihin nähden.

”Komissio ei ole vakuuttunut kiellon tarpeellisuudesta ja oikeasuhtaisuudesta tässä asiassa. Komissio on sitä mieltä, että vähemmän rajoittavilla toimilla voidaan saavuttaa sama lopputulos”, se toteaa.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Komissio ehdottaa Suomelle, että alkoholin etämyyntiä varten voisi olla omia viranomaisten hyväksymiä jakelupisteitä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kesällä komissiolle toimittamassa lausunnossa Suomi ehdotti myös uudenlaista järjestelyä, jossa alkoholin etämyynti järjestettäisiin kokonaan Alkon kautta. Alkoholijuomien tuottajat ja myyjät voisi järjestelyssä listata omat tuotteensa Alkon verkkokauppaan ja markkinoida sitä kautta omia tuotteitaan Suomessa.

”Suomalaiset kuluttajat voisivat tilata niitä suoraan Alkon verkkokaupasta ja Alko toteuttaisi tuotteiden maahantuonnin ja toimittamisen kyseisille yksityishenkilöille joko Alkon myymälään tai luovutuspaikkaan”, ministeriö visioi.

Komissiossa suunnitelma herättää uteliaisuutta ja se korostaakin ”arvostavansa todella”, että Suomi toimittaisi lisätietoja, kuinka ”ehdotettu järjestely toteutettaisiin käytännössä”.

LUE MYÖS:

Annika Saarikko: ”Minun ministerikaudellani Alkon monopolia ei romuteta”

Kokoomuslainen lataa: Ministeriö ”valehtelee härskisti” alkoholilaista EU:lle

Etämyynnin kieltoon jäämässä ”etäostamisen” kokoinen reikä – EU:hun lähti vasta ”luonnoksen luonnos”