Palvelualojen työnantajat Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki kirjoittaa Paltan blogissa, että yksityiset palvelut ovat 20 vuoden aikana luoneet Suomeen noin 300 000 uutta työpaikkaa ja työllisyyden nousu on jatkossakin palvelusektorin kasvun varassa.

”Palveluyritysten mahdollisuudet kasvaa ja työllistää ovatkin avainasemassa työllisyystavoitteen saavuttamisessa. Mikäli työvoimavaltaisen palvelusektorin toimintaedellytyksiä ei paranneta, jää työllisyystavoite vain haaveeksi”, Rauhamäki kirjoittaa.

Antti Rinteen (sd) hallituksen tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste ja vähintään 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä. Työministeri Timo Harakka (sd) esitteli heinäkuussa lääkkeitä työllisyyden nostamiseen. Näihin lääkkeisiin lukeutui muun muassa palkkatuen muuttaminen. LUE LISÄÄ: Palkkatukeen tulossa lakimuutos – Työministeri Timo Harakka paljasti 3 hallituksen keinoa työllisyyden nostamiseksi

”Työstä meillä ei ole pulaa, osaajista kyllä. Hallituksen etsimät 60 000 työpaikkaa ovat jo olemassa: avoimia työpaikkoja oli vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä Tilastokeskuksen mukaan 63 100. Yritykset kaikilla toimialoilla kärsivät osaajapulasta, ja se on yrityksille jo kasvua rajoittava haitta. Siihen ei Suomella ole varaa”, Rauhamäki kirjoittaa.

Hän listaa viisi keinoa, jota hallituksen kannattaisi kokeilla:

Toteutetaan hallitusohjelmaa kunnianhimoisempi, naisten työmarkkina-asemaa parantava perhevapaauudistus Luovutaan EU:n ja ETA-alueen ulkopuolisten työntekijöiden saatavuusharkinnasta Houkutellaan aktiivisesti huippuosaajia Suomeen ja panostetaan työperäisen maahanmuuton prosessien nopeuttamiseen Lievennetään työn verotusta kilpailukykyiselle tasolle Tartutaan maassa jo oleviin – Suomessa opiskelevat ulkomaalaiset työvoimaksi.

Hallitus on perustanut kolmikantaisia työryhmiä pohtimaan keinoja työllisyyden nostamiseksi. Keinoja ryhmät voivat esittää niin halutessaan jo syyskuun budjettiriihessä. LUE LISÄÄ: Hallitus nimitti 7 työryhmää sorvaamaan työllisyystoimia – ”Kiire tulee”

LUE MYÖS: Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat