Johtamisen kehittämiseen erikoistuneen Stratebilityn toimitusjohtaja Minna Isoaho arvostelee perjantaina järjestettävää suurmielenilmausta blogissaan.

Hän kysyy ammattiyhdistysliikkeiden johtajilta tiukkoja kysymyksiä. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vastasi heti Isoaholle.

–Miksi luotte kansalle mielikuvan hallituksen ja ay-liikkeen välisestä sodasta, Isoaho kysyi Puheenvuoron blogissaan.

–Ainakaan ne järjestöt, joissa itse olen ollut mukana (OAJ, JUKO, Akava) eivät ole julistaneet mitään sotaa. Hallitus sinällään on haastanut ammattijärjestöjä ilmoittamalla lähtevänsä rajaamaan sopimusoikeuksia. Kaikkien kansainvälisten linjausten mukaisesti työtä ja työehtoja koskevilla määräyksillä on tavoitteensa ja tarkoituksensa suojella heikompaa eli työntekijää. Hallitus on kääntämässä tämän asian päälaelleen. Siitä on perjantain mielenilmaisussa kysymys, Luukkainen vastaa blogin kommenteissa.

Isoaho haluaa myös tietää, mitkä ovat Suomen kilpailukyvyn kannalta tärkein korjattava ongelma. Luukkainen vastaa kysymykseen ja nostaa esiin pörssiyhtiöiden osinkojen kasvun.

–Viennin kannalta kaikkein tärkeintä on uusien tuotteiden innovointi, tuotteistaminen ja myynti. Talouselämän ennakkotietojen mukaan on tulossa osinkojen supersyksy, ei investointien syksy. Investointien ja uusien tuotteiden kautta työtä Suomeen, Luukkainen vastaa.

Myös kansanedustaja Li Andersson (vas.) nosti viikonloppuna esiin, että pörssiyhtiöiden omistajilleen jakamien osinkojen osuus yritysten tuloksesta ovat suurempia kuin koskaan Helsingin pörssin historiassa.

Isoahon mielestä on huolestuttavaa, että ay-johtajien puheissa ei viitata huoleen Suomen velkaantumisesta.

–Kommenttienne perusteella teitä huolestuttaa yhteiskunnassamme lähinnä, se että ay-liikkeen päätösvalta on vähenemässä. Presidenttikin on luopunut valtaoikeuksistaan sen mukaan miten maailman kehitys on luontevasti edellyttänyt. Kai nyt ay-liikekin voi tarkastella omia vaikuttimiaan ja rooliaan globaalin menon mukaisesti, Isoaho kirjoittaa.