Työmarkkinajärjestöt ottivat sekavin tuntein vastaan hallituksen päätöksen perhevapaauudistuksen aloittamisesta, kertoo Talouselämä. Budjettiriihestä saadussa päätöksessä jäi epäselväksi, miten suuresta uudistuksesta oikeastaan on kyse.

Keskusjärjestöjen työelämä-asiantuntijat ovat selvästi pettyneitä siihen, ettei asiaa siirretty perinteiseen kolmikantavalmisteluun, jossa työmarkkinajärjestöillä olisi myös päätösvaltaa. Työntekijöiden ja työnantajien keskusjärjestöt toivoivat tätä pari viikkoa sitten yhteisessä kannanotossaan. Hallitus kuitenkin antoi tehtävän kolmen ministerin työryhmälle: uudistuksen valmistelevat peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (siniset) sekä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Mattila ja Grahn-Laasonen lupaavat Talouselämälle, että yhteistyön laadusta saadaan tietoa lähiaikoina. Grahn-Laasonen ja Matiila torjuvat arvelut, joiden mukaan kokoomus saattaa jäädä uudistuksen valmistelutyöryhmässä alakynteen. Kokoomuksen oma perhevapaamalli on korvattavien kuukausien osalta lähellä SAK:n mallia. Kokoomus uudistaisi myös kotihoidontuen, johon keskusta ja siniset ovat suhtautuneet suojelevammin.

Grahn-Laasosen mukaan työmarkkinajärjestöjen ei pitäisi olla huolissaan yhteistyön muodosta, koska linjaus on kirjattu samalla tavalla kuin kilpailukykysopimuksessa, joka tehtiin yhteistyössä hallituksen ja järjestöjen kesken.

Järjestöt ovat kuitenkin ymmällään. Hallituksen päätöksessä sanotaan, että ”mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen saakka kotona säilytetään”. Duunarikeskusjärjestö SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Salonen arvioi sen tarkoittavan, ettei kotihoidontukeen tule leikkauksia. Monessa perhevapaamallissa myös kotihoidontuki olisi uudistettu, mikä on ollut myös SAK:n toiveissa.

–Hallituksen muotoilu on aika väljä – odotamme siihen tarkennusta, Salonen sanoo lehdelle. Hän odottaa myös tietoa siitä, aikooko työryhmä harkita vanhemmille korvattavien vapaakuukausien korvamerkintää erikseen molemmille vanhemmille, kuten monet mallit ovat ehdottaneet.

Nykyisin tukea ei ole korvamerkitty, mikä johtaa siihen että tuen käyttää yleensä pienituloisempi puoliso eli lapsen äiti. SAK:n perhevapaamallissa olisi kolmen kuukauden korvamerkintä molemmille vanhemmille ja puolen vuoden vapaavalintainen jakso.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto huomauttaa, että uudistuksen toteuttaminen hallituksen päätöksen mukaisesti kustannusneutraalina voi vaikeuttaa sovun löytymistä.

–Reunaehto kustannusten osalta voi jäykistää todellisen uudistuksen mahdollisuuksia heti ennakkoon, Murto sanoo ja viittaa siihen, että hallitusryhmistä keskusta ja siniset ovat jo pitkään vastustaneet muutoksia kotihoidontukeen.

Keskustan ministeri Saarikko ehdotti pari viikkoa sitten blogissaan, että uudistus toteutettaisiin myöntämällä perhevapaisiin lisää rahaa. Sitä ei nyt ole luvassa.

Akateemisten palkansaajien johtava asiantuntija Lotta Savinko toivoo lisäselvitystä, sillä hänen mukaansa jäi epäselväksi, mitä tarkoittaa se, että järjestöjen kanssa tehdään yhteistyötä. Hän huomauttaa, että hallituksen mukaan samalla tarkastellaan myös "työelämäkysymysten kehittämistä".

Suuria työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusjärjestön EK:n työelämäjohtaja Ilkka Oksala on niukkasanainen, mutta tulkitsee, että työmarkkinajärjestöt ovat mukana valmistelussa, vaikka varsinaisesta kolmikannasta ei ole kyse.

Järjestöissäkin ollaan silti tyytyväisiä siihen, että uudistus ylipäänsä päätettiin käynnistää.

Lue koko juttu Talouselämästä