Paikallista sopimista on lisättävä Suomessa tuntuvasti työllisyyden ja yritysten kilpailukyvyn vuoksi, vaativat elinkeinoelämän järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät SY.

EK ja SY kannattavat paikallisen sopimisen mallia, jossa palkoista ja työajoista voidaan sopia työ- ja virkaehtosopimusten ulkopuolella ja myös ilman luottamusmiestä.

”Kyse on työllisyydestä ja kilpailukyvystä. Korona on vielä korostanut tarvetta löytää joustavia paikallisia ratkaisuja, jotta yritykset voivat menestyä ja turvata työpaikat”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteen mukaan, että kyse on myös yhdenvertaisuudesta.

”Jokaisella yrityksellä ja työntekijällä pitää olla mahdollisuus sopia asioista paikallisesti. Yrityksen ja työpaikan tarpeet tunnetaan parhaiten työpaikoilla, ei muualla. Emme voi lähteä siitä, että liittojen jäsenet ovat muita paremmassa asemassa”, Pentikäinen sanoo.

Työryhmä pattitilanteessa

Elinkeinoelämän järjestöjen kannanotto liittyy hiljattain julki tulleisiin tietoihin siitä, että paikallisen sopimisen lisäämistä valmistellut työryhmä on ajautunut pattitilanteeseen.

Työryhmässä on mukana palkansaajajärjestöjä, työnantajajärjestöjä ja hallitus. Ryhmän oli tarkoitus valmistella paikallisen sopimisen lisäämistä ensi viikkoista budjettiriihtä varten, mutta yhteisen sävelen löytäminen on osoittanut vaikeaksi.

Pentikäinen kertoi Talouselämälle tällä viikolla, että hänellä ei ole suuria odotuksia työryhmälle. ”En usko, että sieltä tulee yksimielistä esitystä hallitukselle”, hän sanoi.

Erimielisyyksien paljastuttua hallitukselle tulee painetta kahdesta leiristä.

Häkämies kertoo tiedotteessa, että elinkeinoelämän järjestöt odottavat hallituksen etenevän paikallisen sopimisen lisäämisessä heidän toiveidensa mukaisesti. Palkansaajajärjestöt ilmoittivat aiemmin suhtautuvansa myönteisesti paikallisen sopimisen edistämiseen työ- ja virkaehtosopimusten kautta – eli juuri toisin kuin EK ja Suomen Yrittäjät.

Paikallista sopimista valmistelevaa työryhmää johtaa työministerin valtiosihteeri Ville Kopra (sd). Hän kertoo Twitterissä, että hallitus käsittelee tilannetta budjettiriihen yhteydessä.

”Työ varmasti jatkuu. Ennen riihtä ei aiheesta ole enempää kommentoitavaa”, hän kirjoittaa.

EK lähentynyt Suomen Yrittäjiä

EK:n ja Suomen Yrittäjien yhteisrintama kertoo työnantajaleireissä muuttuneista asetelmista, kirjoittaa Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki kolumnissaan.

Neljä vuotta sitten Suomen Yrittäjät jäi yksin, kun perinteinen kolmikanta toteutti Juha Sipilän (kesk) runnomaa kilpailukykysopimusta. Nyt EK on lähentynyt Suomen Yrittäjiä ja työnantajat vaativat yhdessä rintamassa paikallista sopimista kaikkiin yrityksiin.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ihmettelivät tiedotteessaan EK:n toimintaa.

”Työnantajaliitot, ammattiliitot ja neuvottelujärjestöt ovat työehtosopimuksissa yhdessä sopineet paikallista sopimista koskevista asioista, menettelyistä ja osapuolista. Nyt EK saattaa kyseenalaiseksi koko sopimusjärjestelmän, luottamuksen ja työnantajaliittojen sitoutumisen itse sopimiinsa työehtosopimuksiin”, järjestöt totesivat.

”Työnantajapuoli ajaa pala palalta koko sopimusjärjestelmää alas, mikä uhkaa kriisiyttää työmarkkinat ja sopimustoiminnan.”