Posti-kiistaan saatiin sopu, mutta syntynyt lopputulos on ”tosi hankala omistajaohjauksen näkökulmasta”, katsoo työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen. Hän kertoi näkemyksensä Ylen Aamussa.

Kiista pakettilajittelijoiden tes-siirrosta ratkesi, kun Paltan ja PAU:n välille tehtiin uusi sopimus näistä 700 työntekijästä. Postin tytäryhtiö Posti Palvelut Oy luopui Medialiiton jäsenyydestä pakettilajittelijoiden osalta, ja heidät palautetaan Paltan ja PAU:n työehtosopimukseen.

Posti Palvelut Oy toimii nyt kahdessa työnantajajärjestössä, Koskinen huomauttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että samassa valtion omistamassa yhtiössä on ”kahden kerroksen väkeä”. Osa tekee Koskisen mukaan töitä ”kurjalla palkalla eikä tule edes toimeen”, kun taas nyt Paltan sopimukseen palaavat työntekijät ovat paremmassa osassa.

”Onhan tämä omistajan näkökulmasta tosi iso ongelma, että samassa yrityksessä on nyt kahden kerroksen työntekijöitä”, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan jälkikäteen ajatellen voi sanoa, että tes-vaihdos ja nyt syntynyt kahden kerroksen porukan järjestelmä eivät ole pelkästään valtionyhtiön operatiivisen johdon asioita vaan strategisia päätöksiä, jotka ”kuuluvat silloin myös omistajaohjausministerin ja myöskin meidän ay-jyrän Antti Rinteen tehtäviin”. Professori viittaa tässä pääministeri Rinteen ammattiliittotaustaan.

”Nyt pitäisi parantaa tämä varsinainen ongelma, että on kahden kerroksen väkeä”, Koskinen jatkaa omistajaohjauksen ongelmista.

LUE MYÖS:

Julkinen kuva on Koskisen mielestä tällä hetkellä se, että omistajaohjauksessa ”ei välitetä näistä huonommin toimeentulevista”.

”Siihen pitäisi nyt omistajaohjauksen kiinnittää huomiota.”

Lähetyksessä mukana ollut Tampereen yliopiston finanssihallinnon ja julkisyhteisöjen laskentatoimen professori Lasse Oulasvirta huomautti olevan tärkeää, että omistajaohjaus ”noudattaisi omistajaohjauksen periaatepäätöstä”. Tällä hetkellä tämä on kyseenalaista, ei pelkästään Postin vaan myös esimerkiksi Veikkauksen tapauksessa.

”Jos noudattaa niitä omia periaatteitaan, niin se on jo paljon. Siellähän mainitaan esimerkiksi yhteiskuntavastuu ja sosiaalinen vastuu, ja siihen liittyy vastuu henkilöstöstä”, Oulasvirta totesi.