Suurin oppositiopuolue sdp ja keskusjärjestö SAK eivät lämpene hallituksen budjettiesitykseen sisältyvästä verohuojennetun sijoitustilin käyttöön ottamisesta. Molemmat antavat ankaraa kritiikkiä hankkeelle, jonka tarkoitus on hallituksen mukaan kannustaa kansankapitalismiin.

SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava, kansanedustaja Timo Harakka katsoo hallituksen budjettiesityksen jakavan rahaa hallituksen omille eturyhmille. Hänen mukaansa sijoitustilit, ”varakkaimpien veroetu”, maksaa kymmeniä miljoonia vuodessa ja käy Suomelle kalliiksi.

Harakka korostaa myös valtiovarainministeriön oman asiantuntijaryhmän suhtautuneen sijoitustileihin kriittisesti. Hänen mukaansa tileille asetetusta 50 000 euron ylärajasta huolimatta ”uusi väline hyödyttää lähinnä pankkeja ja niitä, joilla on jo valmiiksi suuri sijoitusvarallisuus”.

”Vain neljä prosenttia suomalaisista omistaa useampaa kuin neljää osaketta, joilla käydä kauppaa. Varakkain prosentti omistaa osakkeista lähes puolet. Tavallisen suomalaisen säästämistä ei estä verotus, vaan se ettei jää säästöjä”, Harakka sanoo.

Hänen mukaansa piensijoittaja hyötyisi eniten tuloveron alennuksista pieni- ja keskituloisille.

Harakka ei usko, että sijoitustili hyväksytään muutoksitta eduskunnassa.

”VM:n asiantuntijaryhmän suositusten vastaisesti sijoitustilin osinkojakaan ei verotettaisi syntyhetkellä. Työryhmä ennakoi kymmenien miljoonien eurojen veromenetyksiä joka vuosi, sillä se voi estää ulkomaille maksettavien osinkojen verottamisen”, Harakka sanoo.

SAK katsoo, että hallituksen päätös sijoitussäästötileistä on askel väärään suuntaan.

”Se käytännössä keventää pääomaverotusta ja vähentää valtion verotuloja. Nyt pitäisi vahvistaa julkista taloutta eikä luoda uusia verohelpotuksia sijoittajille", SAK linjaa Kauppalehden mukaan.

Myös paljon kiitosta

Finanssipuolella hallituksen ratkaisua on kiitelty, vaikka piensijoittajan sijoituksille tulee katto ja uudistuksen toteutus lykkääntyy vuoteen 2020, Kauppalehti kertoo.

Suomalaiset piensijoittajat voivat aloittaa osakesäästämisen uusien osakesäästötilien kautta vuonna 2020. Tilin sisällä voi myydä ja ostaa pörssiosakkeita ja sinne voi jättää myös osingot ilman myyntivoitto- ja osinkoveroa. Verot maksetaan, kun tuottoa nostetaan tililtä.

Tilin kautta sijoitettavan pääoman katto on 50 000 euroa. Raja täyttyy 10 vuodessa, jos osakkeita ostaa tilille tasaisesti 400 eurolla kuukaudessa, esitteli pääministeri Juha Sipilä keskiviikon tiedotustilaisuudessa. Tällä hän korosti, että tili on tarkoitettu vain piensijoittajan työkaluksi.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo, että euromääräinen katto on kaikesta huolimatta parempi vaihtoehto kuin se, että osingot olisi verotettu heti. VM:n verotyöryhmä esitti tätä mallia viime keväänä.

”Tällaisesta tilistä voi syntyä hyvä tuote, joka kiinnostaa piensijoittajan lisäksi myös pankkien omaisuudenhoitopalveluja”, Lounasmeri sanoo.

Laissa pitää hänen mielestään vielä varmistaa, ettei veroetu valu pankeille liian suurina välityspalkkioina.