Puolueiden voimasuhteet ovat heilahdelleet koronakriisin alkamisen jälkeen. Muutoksia on luvassa jälleen, kun aletaan toden teolla puhua rahasta, toteaa politiikan tutkija Ville Pitkänen E2 Tutkimuksesta.

Suomen hallituksessa on pääministeripuolue Sdp:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. Jo hallitusneuvotteluiden aikaan vuosi sitten keväällä huomattiin, että puolueet painottavat erilaisia asioita. Hallitusohjelmaa sorvattiin hyvässä taloustilanteessa, mutta ristiriitoja ilmeni silti.

”Nyt Suomi on joutunut ottamaan lisää lainaa ja miettimään mihin rahat riittävät.”

Keskusta on puhunut hallitusneuvotteluista asti työllisyydestä. Vihreille on tärkeää edistää kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, ja vasemmisto painottaa sosiaalipoliittisia uudistuksia. Sdp jää jonnekin keskustan ja vihreiden sekä vasemmiston välimaastoon.

”Hallituksen sisällä on mahdollisuuksia suurille ristiriidoille.”

Voiko tilanne äityä hallituskriisiksi?

”Se mahdollisuus on aina olemassa politiikassa, mutta en halua lähteä tätä arvaamaan tai ennustamaan”, Pitkänen sanoo.

Kotiin päin

Riskiä hallituspuolueiden riitautumiseen lisää Pitkäsen mukaan se, että hallituspuolueiden kannatuslukemat kulkevat koronakriisissä eri suuntiin. Pääministeripuolue Sdp on saanut roimasti lisää suosiota, kun muiden hallituspuolueiden kannatus on polkenut paikallaan tai jopa huvennut.

Pitkänen arvioi tämän johtuvan pitkälti siitä, että pääministerinä Sanna Marin (sd) on välttynyt suurelta kritiikiltä.

”Jos hallituksen toimiin on liittynyt soraääniä, ne ovat kohdistuneet muihin ministereihin.”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) sai osakseen arvostelua, kun Suomen suojainhankintoihin liittyvät epäselvyydet tulivat julki. Yritystukiin liittyvät soraäänet ovat valuneet valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) tontille. Kun koulujen avaamiseen liittyviä päätöksiä on moitittu, kritiikki on osunut opetusministeri Li Anderssoniin (vas).

Pitkäsen mukaan tilanne voi vahvistaa hallituksen sisäisiä ristiriitoja.

”Kun muiden hallituspuolueiden kannatus ei kehity, voi halu tehdä omia kannattajia miellyttäviä avauksia kasvaa.”

Opposition tilaisuus

Pitkänen arvioi, että poliittinen keskustelu alkaa normalisoitua syksyllä.

”Ennemmin tai myöhemmin normaali palaa. Siinä kohtaa pelikenttä muuttuu hallituksen kannalta aika tavalla.”

Muutos hyödyttää oppositiopuolueita.

"Jos syksyllä joudutaan jakamaan niukkuutta, niin se keskustelu sopii kokoomukselle enemmän kuin hyvin.”

Kokoomuksen kannatus on säilynyt varsin muuttumattomana korona-kevään aikana eli puolueen peruskannattajakunta ei ole liikkunut mihinkään. Se on Pitkäsen mukaan puolueelle etu.

Tutkija odottaa, että jossain vaiheessa ilmastopolitiikka nousee takaisin poliittisen keskustelun kärkipaikoille. Se tarjoaa perussuomalaisille mahdollisuuden nostaa kannatustaan, koska puolue on profiloitunut ilmastotoimien arvostelijana. Samalla ilmastopolitiikan paluu hyödyttää hallituspuolue vihreitä, joiden kannatus on kärsinyt Alma-kyselyn mukaan yhtä paljon kuin perussuomalaisten.

”Perussuomalaiset ja vihreät ovat normaalioloissa toistensa vastapuolet. Keskinäinen kärhämöinti ilmasto- ja maahanmuuttoaiheissa hyödyttää molempia.”