Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Anu Vehviläinen ärähtää kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd) tämän kuntaliitospuheista.

Vehviläinen toimi viime hallituksessa kuntaministerinä.

Vehviläinen kritisoi Paateron lausuntoja siitä, että kuntia on aktiivisesti yhdistettävä.

”Kannatan kuntien omasta halusta ja aloitteesta liikkeelle lähteviä kuntaliitoksia. Sen sijaan erityiselle vauhdittamiselle valtiovallan puolelta en näe sijaa. Myöskään hallitusohjelmassa ei ole kannanottoja kuntien aktiivisen yhdistämisen puolesta. Ministeri Paateron tulisi nyt osaltaan laittaa kaikki voimavarat siihen, että vihdoin sote-palveluiden järjestäminen ja rahoitus saadaan talousvaikeuksissa olevilta kunnilta laajemmalle pohjalle eli maakunnille”, Vehviläinen sanoi tiedotteessaan.

Vehviläinen piikittelee Paateroa myös Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ”aiheuttamasta kuntakentän kaaoksesta”.

Sdp oli mukana Kataisen hallituksessa. Keskusta oli tuolloin oppositiossa.

”Aikanaan Kataisen hallitus yritti väkisin luoda Suomeen 70 kuntaa ja jätti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen tekemättä. On poliittista realismia, että useamman uudistuksen yhtäaikainen eteenpäinvienti aiheuttaa paljon sotkua ja epävarmuutta. Kuntakenttä ei juuri nyt kaipaa uutta kuntaliitoskierrosta”, Vehviläinen ärähtää.

Paatero sanoi hiljattain Yle Uutisille näin:

”Jos katsoo kuntien taloudellisia realiteetteja, ihmisten muuttamista monilta alueilta ja syntyvyyden vähenemistä, niin totta on, että monet kunnat lähes tulkoon häviävät maailmankartalta, jollei niitä itse aktiivisesti yhdistetä.”

Paatero selvityttää syksyn ja talven mittaan ministeriössään, kuinka valtio voisi tukea kuntien yhdistymisiä, Yle kertoo.