Sanna Marinin (sd) hallituksen torstaina julkaisemasta tasa-arvon ohjelmasta on nostettu esiin termi intersektionaalinen feminismi. Termi on saanut osakseen vastalauseiden ryöpyn oppositiopoliitikoilta.

Esimerkiksi Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo on ihmetellyt, mitä termi tarkoittaa.

”Hallituksen uusi päätös on, että ajetaan intersektionaalista feminismiä. Mitäköhän se tarkoittaa, kuulostaa hienolta.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan on jakanut sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) tviittiä aiheesta saatesanoilla ”Hei kepulaiset! Tulkaa pois sieltä! Ei siellä voi olla”.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö arvioi, että provosoituminen kertoo ajasta, jota nyt eletään. Hän huomauttaa, että syrjintä voi olla erityisen vaikeaa, jos sitä kohtaa useasta syrjintäperusteesta.

”Erityisen vaikeaa syrjintä voi olla, jos kohtaa sitä useasta syrjintäperusteesta. On oikein miettiä tasa-arvoa myös kielivähemmistöön kuuluvan vammaisen tai mustan maahanmuuttajanaisen kannalta. Kertoo jotain ajastamme, että osa tästä provosoituu”, hän tviittaa.

Niinistön mukaan asiasta noussut keskustelu kertoo myös valta-asemien käytöstä.

”Jos politiikassa toimiva nainen (vieläpä vähemmistöstä) kirjoittaisi "mikä tämä bruttokansantuote on kuulostaa hienolta", ei pilkka loppuisi. Mutta kun miespoliitikko kirjoittaa saman intersektionaalisesta feminismistä, konservatiivit hurraa. Tätä on valta-aseman käyttö.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Vasemmistoliiton puoluetoimiston poliittinen asiantuntija, tutkija ja feminismistä kirjoittanut tietokirjailija Minja Koskela huomauttaa, että vaikka tasa-arvo-ohjelmassa olisi avattu intersektionaalisuus suluissa yhdellä lauseella, väännettäisiin silti, kuten tasa-arvosta aina.

“Sanojen vakiinnuttaminen on konstikasta, mutta se kannattaa. Ja poliitikot, jotka sanotte, ettette ymmärrä: ottakaa selvää. Se kuuluu työhönne.”

Hän tarkentaa samalla, että intersektionaalisuus tarkoittaa, että kaikkeen syrjintään halutaan puuttua ja tunnistaa myös, että joihinkin ihmisiin syrjintä osuu moniperustaisesti.

”Ei se ole mikään salaliitto, vaan pyrkimys parempaan maailmaan.”

Lue seuraavaksi: